Un elev în vârstă de 18 ani a deschis focul în liceul tehnic la care studia, miercuri, la Kerci, în Crimeea, şi a omorât aproape 20 de persoane, după care, afirmă autorităţile, s-a sinucis, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul - care a fost însoţit de o explozie în interiorul clădirii, potrivit unor martori - a avut loc înainte de prânz în acest oraş din peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

”Autorul atacului s-a sinucis cu o armă. Este un elev din anul patru al acestei instituţii. Corpul i-a fost descoperit în bibliotecă”, a declarat liderul Crimeei Serghei Aksionov pentru postul Rusia 24, adăugând că acesta ”nu avea antecedente judiciare”.

Bilanţul provizoiu a urcat la 19 morţi şi 37 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii, care nu a precizat dacă aceste date îl includ şi pe presupusul atacator.

”Examenul preliminar al cadavrelor arată că (victimele) au murit din cauza unor plăgi împuşcate”, a precizat Comitetul rus de anchetă.

Acest organism, însărcinat cu marile dosare criminale în Rusia, a dezvăluit că atacatorul se numea Vladislav Rosliakov şi avea 18 ani.

În imagini difuzate pe reţele de socializare şi provenind de la camere de supraveghere video din instituţie, se poate vedea un tânăr cu părul scurt, care poartă un tricou şi pantaloni negri, într-o scară, cu o puşcă în mână.

Mobilul acestui masacru este necunoscut, pentru moment. Potrivit lui Serghei Aksionov, atacatorul, care primea o bursă de studii, nu a dat vreodată dovadă de agresivitate în colegiu.

Atacul a fost reîncadrat în ”omoruri”, după ce o anchetă a fost deschisă cu privire la un ”act terorist”, a precizat Comitetul de anchetă.

”Acesta nu este un act terorist (...), este un atac armat în masă comis de un singur individ”, a declarat ulterior Serghei Aksionov la Rusia 24.

Potrivit unui reprezentant al forţelor de ordine, citat de agenţia de presă RIA Novosti, atacatorul a obţinut în mod legal un port de armă, în urmă cu o lună, şi a trecut toate examenele psihologice prevăzute.

Anchetatorii au anunţat că au descoperit, miercuri, două dispozitive explozive - unul ”umplut cu obiecte metalice”, care a explodat în cantina instituţiei, iar altul în lucrurile personale ale presupusului atacator. Acest al doilea dispozitiv exploziv a fost ”neutralizat”.

”Primul etaj a suferit pagube importante. Acolo a fost declanşat dispozitivul exploziv”, a declarat un reprezentant de rang înalt al autorităţilor din Crimeea, Igor Mihailicenko.

”AM AUZIT ÎMPUŞCĂTURI”

”Eu am auzit împuşcături la primul etaj. Ne-am precipitat cu toţii pe culoar, unde oameni fugeau şi urlau că un bărbat cu o armă trage în toată lumea”, a declarat pentru AFP un elev, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

”Apoi a avut loc o explozie puternică, dar din fericire eu eram deja afară. Am văzut unda de şoc care a spart geamurile”, a adăugat el, la telefon, foarte şocat.

Liceul politehnic din Kerci este o instituţie pentru adolescenţi care urmează cursuri tehnice.

Victimele ”au fost luate în mijloace de transport în comun, cu maşini, în ambulanţe”, a declarat la un post local de televiziune un bărbat care purta un tricou plin de sânge.

Un martor al scenei, Roman Voitenko, în vârstă de 15 ani, a declarat pentru AFP că a văzut morţi şi răniţi ”de schije şi gloanţe”.

”Acum câteva ore, un eveniment tragic a avur loc la Kerci. oameni au murit, sunt mulţi răniţi. Prezint condoleaţe apropiaţilor vctimelor”, a declarat Vladimir Putin la începutul unei întâlniri cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, la Soci, o staţiune balneară la Marea Neagră.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a decretat starea de urgenţă la Kerci şi a anunţat, pe Twitter, că a trimis la faţa locului trei elicoptere cu personal medical şi un avion.

Liderul Crimeei Serghei Aksionov a anunţat pe Facebook trei zile de doliu în peninsulă. Puncte de recoltare de sânge au fost deschise pentru victime.

Atacurile armate în şcoli sunt rare în Rusia, unde purtarea armelor este strict controlată.

În mai, un tânăr a rănit trei persoane, dintre care una prin împuşcare, după care s-a sinucis, într-o instituţie la Novosibirsk, în Siberia.

În ianuarie, un atac cu cuţitul s-a soldat cu 15 răniţi într-o şcoală dinoraşul Perm, în Ural.

Câteva zile mai târziu, un elev a rănit şase persoane cu un amestec incendiar, într-o sală de clase la Ulan-Ude, în Siberia Orientală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.