Salvatori căutau supravieţuitori duminică, de Crăciun, în urma unui accident în care un autobuz a căzut de pe un pod într-un rîu, în Ajunul Crăciunului, un accident soldat cu cel puţin cinci morţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit autorităţilor, accidentul a avut loc sâmbătă, cu puţin înainte de ors locală 21.30 (22.30, ora României), pe un drum naţional, în apropierea orăşelului Cerdedo-Cotobade, în Galicia (nord-vest), situat în apropierea frontierei cu Portugalia.

În total, opt-nouă persoane se aflau la bordul autocarului, care asigura o legătură de la Lugo la Vigo.

Două dintre aceste persoane au fost salvate în viaţă şi au fost spitalizate, inclusiv şoferul autocarului, în vârstă de 60 de ani, şi o pasageră.

Potrivit salvatorilor, care au publicat pe Twiter o imagine impresionantă cu autobuzul, căzut într-un curs de apă învolburat, pe fundul unei prăpăstii, printre trunchiuri de arbori, cel puţin cinci pasageri au murit.

Primii doi morţi au fost găsiţi în noaptea de sâmbătă spre duminică, la câteva ore după accident.

Ceilalţi trei morţi au fost găsiţi duminică în apropierea epavei autocarului, potrivit unui purtător de cuvânt al Gărzii Civile.

Potrivit autorităţilor, una-două persoane erau în continuare date dispărute.

”Numărul nu este cunoscut încă în mod precis”, pentru că şoferul ”are o îndoială” cu privire la numărul persoanelor care se aflau în autocar la momentul accidentului, a declarat Garda Civilă AFP.

Potrivit autorităţilor locale, cele cinci perosoane care au murit sunt o tânără de naţionalitate peruană care locuieşte în Galicia, unde muncea pentru o persoană în vârstă, şi patru spanioli care locuiau în regiune.

Între pasagerii din autorcar se aflau persoane venite să viziteze rude deţinute la Centrul penitenciar Monterroso, în centrul Galiciei, cu ocazia Crăciunului, potrivit cotidianului regional La Voz de Galicia.

Potrivit autorităţilor, un automobilist a dat primul alerta, după ce a constatat că parapetul se siguranţă era distrus pe podul pe care a avut loc accidentul.

Salvatorii au primit apoi un apel telefonic din autorcar, care le-a permis să localizeze epava.

Ceea ce s-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminică ”este o tragedie de nedescris”, a declarat la faţa locului primarul Cerdedo-Cotobade, Jorge Cubela, care a salutat ”profesionalismul” agenţilor desfăşuraţi la locul accidentului.

Potrivit autorităţilor, operaţiunile de salvare au fost complicate atât de ploi puternice care au făcut să crească brusc nivelul râului Lerez, în care a căzut autocarul, cât şi de reliful zonei.

Sub pod este ”o denivelare destul de importantă”!, de ”vreo 30 de metri”, a asigurat AFP purtătorul de cuvânt al Gărzii Civile.

Salvatorii au evocat, într-un comunicat, o denivelare de ”75 de metri”.

Aceste condiţii i-au obligat pe salvatori să suspende căutările timp de mai multe ore pe timpul nopţii.

Ei au reluat căutările duminică în zori, cu mijloace importante, inclusiv unităţi de salvamont, speologi şi un elicopter.

Potrivit autorităţilor, cauzele accidentului erau necunoscute imediat, chiar dacă intemperiile ar fi putut juca un rol.

Purtătorul de cuvânt al Gărzii Civile a declarat că şoferul autocarului a fost testat negativ în privinţa consumului de alcool şi stupefiante.

”Nu ştim încă cu certitudine cauzele (accidentului)”, dar ”este adevărat că cndiţiile meteorologice erau foarte rele în această noapte”, a confirmat, la faţa locului, Alfonso Rueda.  preşedintele regiunii Galicia.

Liderul Partidului Popular (PP, dreapta) Alberto Nuñez Feijoo, originar din Galicia, pe care a condus-o timp de 13 ani, a transmis, într-o postare pe Twitter, ”condoleanţe familiilor victimelor” şi le-a mulţumit persoanelor care au participat la ”căutarea dispăruţilor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.