Candidatul democrat la Casa Albă Joe Biden a anunţat că va menţine la Ierusalim Ambasada Statelor Unite în Israel, în cazul în care ar obţine o victorie în alegerile prezidenţiale din noiembrie, însă a deplâns decizia lui Donald Trump de a o muta de la Tel AViv, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul vicepreşedinte american a declarat că ambasada ”nu ar fi trebuit să fie mutată” de administraţia Trump în afara cadrului unui acord de pace mai larg în Orientul Mijlociu.

”Dar, acum, că acest lucru s-a făcut, nu voi aduce înapoi ambasada la Tel Aviv”, a spus el miercuri la o colectare de fonduri online.

”Însă ceea ce aş face ar fi să redeschid Consulatul din Ierusalimul de Est, pentru a dialoga cu palestinienii, iar administraţia mea va îndemna cele două părţi la iniţiative care să menţină în viaţă perspectiva unei soluţii cu două state”, le-a spus el celor aproximativ 250 de donatori reuniţi cu ajutorul programului Zoom prin videoconferinţă.

În octombrie 2019, Joe Biden declara că se va opune oricărei acţiuni care ar închide uşa înfiinţării unui stat palestinian.

”Nu poate să ne fie frică să le spunem adevărul prietenilor noştri cei mai apropiaţi (...) că soluţia cu două state este cea mai bună, de altfel unica soluţie în vederea garantării unui viitor paşnic al statului evreu şi democratic Israel”, declara vicepreşedintele american al lui Barack Obama (2009-2017) la o conferinţă a organizaţiei progresiste evreieşti J-Street.

De când s-a instalat la Casa Albă, în ianuarie 2017, Donald Trump şi-a multiplicat gesturile în favoarea statului evreu, mai ales în vederea unei recunoaşteri a Ierusalimului drept capitala Israelului, în decembrie 2017, şi transferării ambasadei americane de la Tel Aviv în Oraşul Sfânt, în mai 2018, la marcarea a 70 de ani de la înfiinţarea statului israelian.

Contrară unor decenii de statu-quo în diplomaţia internaţională, această decizie a provocat furia comunităţii internaţionale şi a palestinienilor, care consideră Ierusalimul de Est drept capitala Palestinei, statul la care aspiră.

La sfârşitul lui ianuarie 2020, ginerele şi consilierul special al lui Donald Trump Jared Kushner şi-a dezvăluit planul de pace în Orientul Mijlociu în faţa lui Donald Trump, a premierului israelian Benjamin Netanyahu şi lui Benny Gantz, la acea dată rivalul său în alegeri, invitaţi la Casa Albă.

Proiectul - care face statului evreu un mare număr de concesii - a fost respins cu vehemenţă de autorităţile palestiniene şi a rămas literă moartă.

El prevede transformarea Ierusalimului în capitala ”indivizibilă” a Israelului, anexarea de către statul evreu a Văii Iordanului şi a peste 130 de colonii evreieşti în Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

Planul american prevede, de asemenea, un stat palestinian în ceea ce rămâne din Cisiordania şi Fâşia Gaza, două teritorii palestiniene separate de Israel şi care ar urma să fie legate printr-un ”coridor”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.