Preşedintele american Joe Biden se întâlneşte miercuri la Casa Albă cu lideri republicani şi democraţi din Congres, pe tema cererii sale - blocate de luni de zile - a unui ajutor suplimentar destinat Ucrainei şi Israelului, a anunţat o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele democrat îi primeşte pe liderul majorităţii democrate din Senat Chuck Schumer şi pe ”speakerul” republican al Camerei Reprezentanţilor Mike Johnson, dar şi pe alţi şefi ai unor grupuri şi preşedinţi ai unor Comisii.

Această cerere de asistenţă - care prevede totodată fonduri în vederea unei consolidări a frontierei cu Mexicul - ”trebuie să fie o prioritate a Congesului”, a subliniat marţi, într-o conferinţă de presă o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Joe Biden cere în total 100 de miliarde de euro pentru a continua asistenţa militară a Ucrainei şi Israelului, în vederea susţinerii Taiwanului şi consolidării mijloacelor Poliţiei Frontierei şi Imigraţiei.

Fără un vot pozitiv în Congres, Statele Unite, primul susţinător al Kievului, nu vor putea să-i furnizeze nici echipament militar şi nici asistenţă economică.

Asistenţa americană destinată Ucrainei anunţată la 27 decembrie, a fost ”ultima, nu există alta în pregătire”, a anunţat marţi alt purtător de cuvânt al Executivului, al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC), John Kirby.

Karine Jean-Pierre estimează că negocierile cu privire la imigraţia de la frontiera cu Mexicul se îndreaptă în ”direcţia bună”.

Republicanii au transfromat o înăsprire a politicii migraţiei într-o condiţie a susţinerii lor a unor ajutoare suplimentare destinate Ucrainei, iar cei mai radicali republicani cer încetarea acestei asistenţe.

Acest subiect este delicat pentru Joe Biden, care se află în campanie în vederea obţinerii celui de-al doilea mandat.

Joe Biden a promis mai multă ”umanitate” decât predecesorul său republican Donald Trump faţă de imigranţii de la frontiera cu Mexicul.

Asistenţa militară americană este vitală pentru Kiev, însă în Statele Unite, la fel ca în alte părţi, riscul unei ”oboseli” creşte, în contextul în care Război din Ucraina pare că se află în impas.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi Occidentului, la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, să continue să-l susţină împotriva ”predatorului” Vladimir Putin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.