Joe Biden îşi începe mandatul într-un registru mult mai ferm faţă de Rusia, în comparaţie cu mandatul lui Donald Trump, marcat de tărăgănări şi chiar de momente de complicitate cu Vladimir Putin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”I-am spus cla rpreşedintelui (rus Vladimir) Putin, într-un mod foarte diferit faţă de predecesorul meu, că vremea în care Statele Unite se spuneau faţă de actele agresive ale Rusiei (...) a trecut”, a declarat joi preşedintele american la Departamentul de Stat.

Vrând să marcheze differenţa, noul locatar al Casei Albe ştie că are de-a face cu un teren clar. Atitudnea ambiguă a predecesorului său faţă de cel mai puternic om de la Kremlin a înfuriat întreaga clasă politică, inclusiv pe unii republicani.

Tonul extraordinar de conciliant al lui Donald Trump, la summitul de la Helsinki din iulie 2018, a provocat un val de condamnări în propria tabără.

Într-o stranie conferinţă de presă - care va rămâne unul dintre cele mai controversate momente ale preşedinţiei sale -, miliardarul a părut să acorde mai multă valoare declaraţiilor fostului om puternic al KGB-ului decât concluziilor unanime ale agenţiilor americane de informaţii cu privire la amestecul rus în campania prezidenţială americană din 2016.

La două săptămâni după ce s-a instalat la putere,  Joe Biden a vrut să marcheze începutul unui nou capitol, pe un ton radical diferit.

El a revendicat prelungirea acordului de dezarmare nucleară americano-rus New START, ”ultimul tratat între cele două ţări””, în numele ”stabilităţii nucleare”, însă nu şi-a reţinut vorbele la adresa Kremlinului.

Statele Unite este necesar ”să fie la înălţime împotriva avansării autoritarsmului”, a subliniat Biden, evocând ”voinţa Rusiei de a ne slăbi democraţia”.

Citând amestecul în alegerile americane, atacuri cibernetice sau ”otrăvirea propriilor săi cetăţeni”, referindu-se la opozantul politic Aleksei Navalnîi, el nu a anunţat măsuri concrete, însă şi-a multiplicat avertismentele.

”Nu vom ezita să facem Rusia să plătească un preţ mare şi să ne apărăm interesele”, a subliniat el.

”Vom fi mai eficienţi împotriva Rusiei, dacă acţionăm în coaliţie cu partenerii noştri”, a adăugat Biden.

”RUSIA, RUSIA, RUSIA!”

”Rusia, Rusia, Rusia!”, exclama frecvent Donald Trump, exasperat de întrebări recurente despre comportamentul său surprinzător şi imprevizibil faţă de Vladimir Putin.

Procurorul special Robert Mueller nu a adunat ”probe” ale unei înţelegeri între Moscova şi echipa de campanie a republicanului, la finalul anchetei ruse, însă amestecul Moscovei în alegerile din 2016 i-a otrăvit mandatul.

Comportamentul lui Donald Trump la marile reuniuni internaţionale, unde nu ezita niciodată să-i irite pe aliaţii Americii, a alimentat de asemenea critici.

La summitul G20 de la Osaka, în 2019, el a afişat un fel de complicitate cu Vladimir Putin, glumind pe tema amestecului rus în alegeri şi pe seama ”fake news”.

Întrebat dacă intenţiona să ceară Rusiei să nu se mai amestece în viitoarele alegeri, din 2020 - în care era candidat la acea vreme -, el s-a întors amuzat către omologul său rus.

”Fără amestec în alegeri, (domnule) preşedinte. Fără amestec”, a răspuns el zâmbind larg, pe un ton de mustrare, cu arătătorul întins.

După ce i s-au tradus decaraţiile, acesta din urmă a zâmbit.

Acest schimb nu a disipat, nici pe departe, îngrijorările faţă de relaţiile între preşedintele primei puteri mondiale şi cel care conduce Rusia cu o mână de fier de peste 20 de ani.

După summitul controversat de la Helsinki, Trump a insistat şi l-a invitat pe preşedintele rus la Casa Albă, după care s-a răzgândit din cauza nemulţumirii taberei republicane.

Nicio întâlnire între Joe Biden şi Vladimir Trump nu este prevăzută în acest stadiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.