Statele Unite au fost ”neîndemânatice” în dosarul submarinelor australiene şi au înfuriat Franţa, un partener de ”o valoare extremă”, a apreciat preşedintele american Joe Biden într-o întâlnire, la Roma, la Ambasada Franţei în Italia, situată în apropiere de Sfântul Scaun, cu omologul său francez Emmanuel Macron, prima lor întâlnire personală după criza submarinelor, în care au mizat pe destindere şi au reafirmat importanţa colaborării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ceea ce am făcut a fost neîndemânatic şi fără prea multă eleganţă”, a declarat preşedintele american, care a subliniat că Franţa este, în ochii săi, ”un partener de o valoare extremă”.

La rândul său, Emmanuel Macron a salutat în faţa preşedintelui american ”decizii concrete” luate după criza submarinelor australiene care ”anunţă un proces de încredere” reînnoit între Franţa şi Statele Unite.

Preşedintele francez a evocat consultări ale celor două ţări în ultimele săptămâni cu privire la modificările clmatice, apărare şi inovaţie şi a apreciat că este vorba despre ”decizii extrem de concrete care susţin acţiuni şi iniţiative comune pe care le avem în diverse domenii, ceea ce este, pentru mine, amorsarea unui proces de încredere”.

Cei doi şefi de stat au dicutat câteva minute în faţa presei, vineri seara, la Villa Bonaparte, Ambasada Franţei în Italia, situată în apripiere de vatican.

Această întâlnire, în marja summitului G20 care are loc la Roma în acest weekend, este prima întâlnire personală a celor doi lideri de la criza submarinelor.

Această criză a afectat, la jumătatea lui septembrie, relaţiile transatlantice, după anunţatea AUKUS, o nouă alianţă în regiunea indo-pacifică, din cauza căreia parisul a pierdut un mega-contract în valoare de 55 de miliarde de euro, încheiat cu Australia privind livrarea a 12 submarine cu propulsie clasică.

Această destindere a fost amorsată printr-o convorbire la telefon, la 22 septembrie, între Macron şi Biden.

Cei doi aliaţi în NATO au dat vineri o nouă pagină, după mea culpa a preşedintelui american.

”Vreau să fiu foarte clar. Frabţa este un partener preţios şi o putere, iar noiî mpărtăşim aceleaşi valori”, a dat el asigurări.

”Franţa ştia de mult timp că acordul nu avea să fie respectat, credeam eu, sincer”, a declarat el, referindu-se la megacontractul Parisului cu Canberra.

”Statele Unite nu erau singura parte implicată”, a subliniat Emmanuel Macron, care a îndemnat ”să privm spre viitor”.

Cei doi şefi de stat au zâmbit şi şi-au strâns mâna, jucând cartea destinderii.

Macron i-a cerut lui Biden să prezinte o ”clarificare” a poziţiei sale faţă de Europa Apărării şi i-a mulţumit pentru voinţa sa de a ”colabora” împotriva terorismului în Sahel.

Un semn al destinderii, ”mai multe parteneriate bilaterale în domeniile armamentului, nuclear, spaţial şi tehnologiilor celor mai inovatoare” au fost ”înregistrate”, a anunţat Macron.

”Franţa este aliatul cel mai loial Statelor Unite, iar acesta este unul dintre motivele pentru care noi am devenit un stat independent”, a subliniat Joe Biden, care a adăugat că nu există ”niciun loc în lume” în care cele două ţări nu pot ”lucra împreună”.

”Nimic nu ne va putea rupe relaţia. Vreau să rămânem alături”, a conchis el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.