Preşedintele american Joe Biden îi îndeamnă luni pe aliaţii din NATO să înfrunte împreună ”noile provocări” pe care le reprezintă China şi Rusia, la sosirea sa la sediul organizaţiei, la un summit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există o conştientizare tot mai constantă în aceşti ultimi doi ani a faptului că ne confurntăm cu noi provocări. Avem o Rusie care nu acţionează în mod conform faţă de ceea ce am sperat noi. Şi China”, a apreciat el la prima sa întâlnire în calitate de preşedinte cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Joe Biden a insistat asupra ”necesităţii unei mai mari coordonări între aliaţi” şi a afirmat importanţa pe care o reprezintă Aliana Nord-Atlantică pentru Statele Unite.

”Vreau să fie clar: NATO este de o importanţă capitală pentru interesele noastre. Dacă n-ar exista, ar trebui să inventăm ceea ce permite ea Americii să facă în lume”, a declarat el într-un mesaj care reprezintă o ruptură completă faţă de poziţia predecesorului său Donald Trump.

”Eu le amintesc în mod constant americanilor că atunci când America a fost atacată pentru prima oară pe teritoriul său de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, (la 11 septembrie 2001), NATO s-a mobilizat. Aliaţii au onorat Articolul 5 (al Tratatului care impune ca celalte state să ajute un stat atacat) şi vreau ca întreaga Europă să ştie că Statele Unite aici şi se bucură că s-au întors”, a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.