Preşedintele american Joe Biden a prezentat noi măsuri în vederea unei limitări a circulaţăiei armelor de foc, în contextul unei creşteri a omorurilor în Statele Unite, un subiect acaparat de către adversarii săi republicani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unei creşter cu 30% a omorurilor în marile oraşe americane, anul 2020 a fost unul dintre cei mai sângeroşi de un sfert de secol.

Cele mai recente date arată că această tendinţă nu ocoleşte niciun oraş - mare sau mic, democrat sau republican.

Joe Biden a denunţat miercuri la Casa Albă o ”epidemie” a violenţei cu arme de foc, cu care Statele Unite se confruntă ”de prea mult timp şi care s-a agravat de la începutul pandemiei” covid-19.

El a anunţat înfiinţarea a cinci unităţi care să atace traficul de arme de foc. Acestea se concentrează asupra New Yorkului, Chicago, Los Angeles, San Francisco şi Washington - care au înregistrat o creştere puternică a omorurilor în ultimul an şi jumătate.

Din aceste unităţi fac parte procurori federali, poliţişti specializaţi şi actori locali şi ele ”vor ancheta şi destructura reţele care introduc arme de foc în comunităţile noastre, cu consecinţe tragice”, potrivit secretarului Justiţiei Merrick Garland.

Însă cum să se mişte lucrurile în Congres - profund înpărţit în acest subiect -, care refuză să legifereze? Aşa cum a constatat Barack Obama înaintea sa, Joe Biden ştie că are o marjă foarte limitată în acest subiect.

”Nu-mi pierd niciodată speranţa”, a răspuns el, întrebat despre lipsa unor progrese legislative. ”Să arătăm lumii şi nouă înşine că democraţia funcţionează. Putem face asta şi salva vieţi”, pledează el.

”RUŞINE INTERNAŢIONALĂ”

Preşedintele democrat a revenit de asemena asupra celui de-al Doilea Amendament al Constituţiei, care prevede că ”nu se va putea aduce atingere dreptului poporului de a deţine şi de a purta arme” de foc.

”A existat mereu posibilitatea de a limita tipul de arme care pot fi folosite”, le răspunde el celor care refuză orice formă de încadrare a armelor de foc.

La începutul lui aprilie, Biden a catalogat violenţa armelor de foc din Statele Unite drept o ”ruşine internaţională”. El a semnat atunci şase decrete - cu bătaie limitată însă. Una dintre aceste măsuri vizează să lupte împotriva ”armelor-fantomă”, fabricate în mod artizanal, uneori cu ajutorul unei imprimante 3D, care nu au un număr de serie.

Creşterea criminalităţii este reală, însă analiza cauzelor şi răspunsul de dat sunt - fără vreo surpriză - foarte diferite, în funcţie de poziţia pe eşicherul politic american.

Tabăra republicană insistă asupra faptului că degradarea situaţiei are legătură cu reforme ale poliţiei adoptate - sau avute în vedere - de către unele primării, în urma marilor manifestaţii antirasiste din vară - în pofida faptului că aproape toate centrele urbane sunt afectate de acest fenomen, ceea ce slăbeşte acest argument.

Un ales din North Carolina, Richard Hudson, consideră că discursul lui Joe Biden nu va schimba nimic.

”Îndemnurile la tăierea fondurilor poliţiei au antrenat o creştere periculoasă a criminalităţii. Răspunsul preşedintelui Biden, şi anume propunerea unor restricţii suplimentare ale armelor de foc, nu atinge cetăţenii care respectă legea”, scrie el pe Twitter.

”În loc de o încadrare a armelor de foc, avem nevoie de susţinerea poliţiştilor noştri”, apreciază el, folosind hashtagul #BidenCrimeCrisis.

”Există un concept de bază pe care democraţii par să nu-l înţeleagă: criminalii nu respectă legile prirind armele” de foc, ironizează, la rândul său, un coleg al acestuia, Andy Biggs.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.