Guvernatorul republican al Texasului Greg Abbott a promulgat o lege care autorizează purtarea armei în public fără permis - ultima măsură dintr-o serie de măsuri care lărgesc drepturile în domeniul armelor de foc în state conservatoare din Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această lege, adoptată în mai de Senatul şi Camera Reprezentanţilor locale, dominate de către republicani, în acest stat din Sud, permite oricărei persoane în vârstă de peste 21 de ani care nu este vizată de o interdicţie de a purta arme de foc să poarte o armă de foc în public - fără permis.

Legea urmează să intre în vigoare la 1 sepembrie 2021.

Potrivit publicaţiei locale Texas Tribune, guvernatorul Greg Abbott urmează să prezideze o ceremonie de promulgare a textului joi.

Greg Abbott a anunţat că are să promulge legea dacă este adoptată de ambele Camere ale Congresului local.

”Este un lucru adoptat de alte 20 de state şi a venit timpul ca Texasul să-l adopte şi el”, declara el în aprilie la postul local de radio WBAP.

Însă opozanţii, mai ales democraţii din texas şi din întreaga ţară avertizează că o relaxare a reglementărilor privind armele de foc va provoca şi mai multă violenţă.

Ei citează exemplele atacului armat de la Austin, capitala Texasului, soldat cu un mort şi 13 răniţi în noaptea de 11 spre 12 iunie, şi într-un supermarket din El Paso, în 2019, soldat cu 22 de morţi şi 23 de răniţi.

Aleasa texană în Camera Reprezentanţilor americană Veronica Escobar a denunţat miercuri faptul că Greg Abbott ”a ales să trădeze victimele violenţei armelor de foc” prin promulgarea legii.

”În pofida unei susţineri masive a unei legislaţii vizând să prevină violenţa armelor de foc, republicanii, conduşi de către un guvernator laş preferă să dezerteze pentru a atrage atenţia lobbyului armelor de foc, în loc să prevină violenţa armată şi să aducă un omagiu victimelor şi supravieţuitorilor de la El Paso şi din tot Texasul”, a denunţat ea pe Twitter.

Reprezentanta Vikki Goodwin i-a cerut luni guvernatorului să se opună prin veto legii, în urma atacului armat de la Austin.

”Trebuie să intervenim pentru a rupe cercul vicios”, îndeamnă ea.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.