Preşedintele american Joe Biden anunţă că l-ar putea suna pe omologul său chinez Xi Jinping săptămâna aceasta, însă aşteaptă o confirmare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat de jurnalişti despre un eventual astfel de apel - foarte aşteptat în contextul unei eventuale vizite a preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi în Taiwan, care alimentează tensiunile între Washington şi Beijing -, Joe Biden a răspuns ”este lucrul la care mă aştept, dar vă voi ţine la curent când se va organiza”.

Nancy Pelosi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, unul dintre primii oameni în stat, urmează să efectueze o vizită în Taiwan în august, însă nu a confirmat dacă va efectua sau nu această vizită.

Într-un gest neobişnuit, şeful statului american a avertizat săptămâna trecută că armata americană consideră că această vizită a lui Pelosi în Taiwan ”nu este o idee bună”.

Guvernul american de teme că China nu face o diferenţă între aripile legislativă şi  executivă a statului, mai ales în contextul în care Beijingul consideră susţinerea tot mai are a Taiwanului de către Statele Unite drept o susţinere a unei declaraţii de independenţă oficială a insulei, pe care China o revendică drept parte a teritoriului chinez.

Această polemică intervine în contextul în care Xi Jinping, cel mai puternic lider al Chinei din ultimele decenii, se pregăteşte să-şi consolideze şi mai mult puterea într-un Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic), prevăut anul acesta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.