Berlinul urmează să furnizeze Kievului un nou pachet de ajutoare în principal militare - în valoare de 400 de milioane de euro -, a anunţat ministrul german al Apărării Boris Pistorius, însă Germania nu a tranşat încă problema rachetelor cu rază lungă de acţiune de tip Taurus, cerute cu insistenţă de Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua tranşă de ajutoare constă în diverse tipuri de muniţie, deoarece ”acesta este lucrul de care Ucraina are cea mai mare nevoie”, a declarat luni tabloidului Bild ministrul german al Apărării Boris Pistorius, înaintea unei reuniuni a aliaţilor Ucrainei în Germania.

”Guvernul nu a decis încă dacă va trimite rachete de croazieră (de tip) Taurus”, a anunţat el.

Conducătorii ucraineni cer de mai multe luni Germaniei să-i livreze rachete de croazieră de tip Taurus, pe care le consideră necesare pentru a respinge armata rusă în plină contraofensivă a forţelor ucrainene.

”Furnizăm muniţii suplimentare, muniţii explozive, miniţie de moerier, obuze antimină”, a declarat Boris Pistorius tabloidului.

Acest nou ajutor cuprinde de asemenea vehicule blindate şi sisteme de deminare, dar şi generatoare odată cu apropierea iernii, a precizat el.

Boris Pistorius a subliniat referitor la rachetele de tip Taurus că ”datoria întregului Guvern federal este să cântărească foarte minuţios fiecare livrare de armament. În acest sens, este necesar să se clarifice o mulţime de aspecte politice, juridice, militare şi tehnice”.

Acest lucru ”nu este uşor”, a subliniat el.

Între problemele în suspans se află cea cu privire la ce tip de armament poate fi folosit fără susţinerea militarilor din cadrul armatei germane (Bundeswehr), a subliniat Boris Pistorius.

Berlinul a tărăgănat cererea Kievului până acum, de teamă că rachetele sale ar putea atinge teritoriul rus şi agrava conflictul.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba şi-a exprimat iritarea faţă de ezitările germane în cursul unei vizite a omoloagei sale Annalena Baerbock la Kiev, în urmă cu o săptămână.

”Este doar o problemă de timp. Şi nu înţeleg de ce pierdem timp”, declara Kuleba, apereciind că Germania va sfârşi prin a da undă verde.

Cancelarul german Olaf Scholz este supus unor presiuni politice în Germania, inclusiv în cadrul coaliţiei sale, să aprobe livrarea acestor rachete.

De la începutul invaziei ruse, Germania este unul dintre principalii contributori la susţinerea Kievului şi a furnizat Ucrainei ajutor umanitar, financiar şi militar în valoare de 22 de miliarde de euro.

Germania găzduieşte marţi, la baza americană de la Ramstein (sud), o reuniune internţaională sub egida Statelor Unite în vederea coordonării ajutorului militar al aliaţilor Ucrainei.

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius nu poate participa personal la această reuniune, deoarece s-a îmbolnîvit de covi-19, potrivit Bild.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.