Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit la New York pentru a se adresa Adunării Generale a ONU, a vizitat militari ucraineni grav răniţi, pe care i-a îndemnat să se întoarcă în Ucraina pentru a învinge Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această vizită excepţională, înainte de participarea la AG a ONU, a fost păstrată secretă.

Volodimir Zelenski a vizitat timp de câteva minute Spitalul Universitar din Staten Island, cel mai mic district al megalopolisului, în prezenţa unui dispozitiv de înaltă securitate al forţelor de ordine americane, unde a discutat cu militari ucraineni cu picioare sau mâini amputate şi cu dizabilităţi grave.

El i-a privit cu empatie, într-o sală uriaşă de recuperare, echipată cu numeroase aparate medicale şi sportive, pe unii dintre militarii săi, în uniformă, care făceau exerciţii pentru a putea merge din nou, a se ţine pe picioare, a face din nou mişcări simple sau a ridica greutăţi cu noile lor proteze de picioare sau mâini.

”Ce mai faci? E greu?”, l-a întrebat el pe unul dintre oamenii săi, care purta un hanorac şi pantaloni kaki.

”Bine”, i-a răspuns simplu tânărul militar, grav rănit, originar din Zaporojie.

””Rămâi puternic”, i-a spus Zelenski ca alinare şi încurajare.

”VĂ SUNTEM RECUNOSCĂTORI ŞI SUNTEM MÂNDRI DE VOI”

El s-a adresat apoi unui mic grup de ucraineni îngrijiţi în această instituţie americană, sub privirile personalului medical şi reprezentanţilor ţării în război.

”Vă suntem recunoscători şi suntem mândri de voi”, le-a spus el în ucraineană.

Nouă pacienţi ucraineni sunt îngrijiţi în prezent, iar 35 au fost îngrijiţi de la începutul lui octombrie, potrivit unor cadre ale Spitalului Universităţii Staten Island şi ONG-ului ucraineano-american ”Kind Deeds”, care au creat acest program de furnizare de proteze militarilor care au suferit amputări.

În scurta sa luare de cuvânt în engleză, Zelenski le-a ”mulţumit medicilor” americani şi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de ”întreaga noastră ţară”.

Apoi a înmâmat fiecărui militar, unul dintre ei vizibil slăbit, într-un scaun cu rotile, câte o decoraţie şi s-a fotografiat şi filmat cu grupul de răniţi şi îngrijitorii.

El le-a spus oamenilor săi, personalului medical şi câtorva jurnalişti că ”n-a văzut niciodată oameni care vor atât de mult să se întoarcă acasă”.

”VĂ DORESC SĂ OBŢINEŢI VICTORIA ŞI SĂ VĂ ÎNTOARCEŢI ACASĂ. SLAVĂ UCRAINEI!”

”Vă aşteptăm pe toţi să vă întoarceţi acasă. Avem absolută nevoie de fiecare dintre voi, de fiecare combatant ucrainean puternic pentru a ne înfrânge inamicul”, a subliniat el, declarându-se ”convins” că victoria împotriva forţelor armate ruse ”evident va sosi”.

”Vă doresc să câştigaţi victoria şi să vă întoarceţi acasă. Slavă Ucrainei!”, a spus Volodimir Zelenski, căruia militarii i-au răspuns în cor ”Slavă eroilor!”.

Preşedintele Ucrainei urcă marţi pentru prima oară de când a început războiul la tribuna ONU.

În urmă cu un an, el a fost autorizat în mod excepţional să intervină prin intermediul un mesaj video.

De această dată, el va fi prezent personal la sesiunea la nivel înalt a AG a ONU şi la o reuniune specială a Consiliului de Securitate, miercuri, după care urmează să fie primit, joi, la Casa Albă, la Washington.

Întrebat de către jurnalişti care este sensul acestei prezenţe la ONU, Zelenski a răspuns că ”pentru noi este foarte important ca vorbele noastre, toate mesaje noastre, să fie auzite de către partenerii noştri”.

Însă, ”dacă la ONU, şi este păcat, rămâne un loc pentru teroriştii ruşi, atunci întrebarea nu trebuie să-mi fie pusă mie, ci cred că trebuie să fie pusă tuturor membrilor ONU”, a conchis el, în contextul în care Rusia este unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.