Fostul Papă Benedict al XVI-lea, pentru care succesorul său, Francisc, a îndemnat miercuri la rugăciune, se afla joi într-o stare gravă dar stabilă, declară surse de la Vatican agenţiei italiene de presă Ansa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Starea sa de sănătate nu s-a schimbat faţă de ieri (miercuri)”, declară aceste surse, care se află în contact cu Mănăstirea Mater Ecclesiae, reşedinţa papei emerit, în grădina Vaticanului.

Joseph Ratzinger, în vârstă de 95 de ani, a petrecut noaptea de miercuri spre joi sub controlul constant al medicilor, iar această supraveghere medicală urmează să fie menţinută, precizează Ansa.

Contactat de AFP, serviciul de presă al Vaticanului a refuzat să confirme sau să infirme aceste informaţii.

Papa Francisc a provocat miercuri îngrijorare, anunţând că predecesorul său este ”grav bolnav” şi că se roagă pentru cel care a demisionat în 2013 din motive de sănătate şi a luat lumea prin surprindere.

”Sănătatea sa s-a degradat acum trei zile. Funcţiile sale vitale cedează, inclusiv inima”, declara miercuri AFP o sursă de la Vatican, precizând că nu este prevăzută nicio spitalizare, în contextul în care reşedinţa lui Benedict al XVI-lea dispune de materialul medical necesar.

Francisc l-a vizitat miercuri pe Benedict al XVI-lea, care a părut tot mai fragil în ultimele luni, deplsându-se în scaun cu rotile, dar continuând să primească vizitatori.

Imagini de la ultima vizită datează de la 1 decembrie, în care apare un bărbat fragil şi vizibil slăbit.

În ultima înregistrare video publicată de către Benedict al XVI-lea, difuzată de vatican în august, apare un bărbat slăbit, care poartă un aparat auditiv, care nu mai poate vorbi însă are o privire în continuare vie.

Preşedintele Conferinţei Episcopale franceze Éric de Moulins-Beaufort a publicat pe Twitter un mesaj de susţinere a lui Benedicat al XVI-lea. ”Doamne, catolicii din Franţa, în comuniune cu Papa Francisc şi întreaga Biserică, ţi-l încredinţează pe slujitorul tău Benedict al XVI-lea şi pe cei care veghează asupra lui”, scrie el.

Omologii săi italian şi german au publicat mesaje similare.

Benedict al XVi-lea - al cărui pontificat de opt ani a fost marcat de multiple crize - a fost prins din urmă, la începutul lui 2022, de drama pedofiliei care zguduie Biserica Catolică.

Vizat într-un raport în Germania pe tema modului în care a gestionat violenţele sexuale pe când era arhiepiscopul Munchenului, el a rupt tăcerea şi a cerut ”iertare”, însă a dat asigurări că nu a acoperit niciodată pedofilia.

Demisia sa, anunţată în latină la 11 februarie 2013, a fost o decizie personală legată de forţele sale în declin şi nu de presiunea scandalurilor, dă asigurări fostul papă într-o carte de confidenţe, apărută în 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.