Belarusul va răspunde imediat unei agresiuni - inclusiv cu armament nuclear - ameninţă joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko într-un interviu, potrivit agenţiei oficiale de presă belaruse Belta, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu poate exista decât o ameninţare; o agresiune împotriva ţării noastre. Dacă agresiunea împotriva ţării noastre este lansată din Polonia, Lituania, Letonia, vom răspunde imediat cu tot ceea ce avem”, ameninţă el.

”NATO se află în spatele Poloniei, Lituaniei şi Letoniei. Înţelegem, cu siguranţă, că forţele sunt incomparabile”, declară el.

”Armamentul nuclear (rus) desfăşurat în Belarus nu va fi folosit, cu siguranţă, dacă nu ne confruntărm cu o agresiune”, reiterează el.

”Numai dacă un act de agresiune este comis împotriva noastră, un atac împotriva Belarusului, nu vom întâzia, aştepta şi celelalte. Vom folosi întregul arsenal în disuasiune. De ce? Belarusul nu este Rusia. Belarusul nu poate observa şi aştepta ceva. Este o distanţă mare de la Brest (un oraş în sudul Belarusului) la Vladivostok (un oraş în Estul Îndepărtat rus), însă teritoriul nostru poate fi cucerit într-o lună şi nu ne va mai rămâne nimic”, declară el.

Lukaşenko anunţă că a aprobat în mod public planuri în caz de agresiune, făsă să facă vreo precizare despre conţinutul acestora.

”N-am adus armament nuclear (rusesc) aici pentru a speria pe cineva. Da, armamentul nuclear reprezintă un factor puternic de disuasiune. dar acesta este armament tactic nuclear, ci nu strategic. De aceea îl vom folosi imediat ce se lansează o agresiune asupra noastră”, continuă el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că plănuieşte să staţioneze armament nuclear tactic în Belarus şi că Moscova construieşte instalaţii speciale de depozitarea a acestui armament.

Lukaşenko dă asigurări joi că Belarusul nu se va implica în mod direct în Războiul Rusiei în Ucraina, dacă ucrainenii nu trec frontiera belaruso-ucraineană.

”Dacă voi, ucrainenii, nu ne treceţi frontiera, noi nu ne vom implica niciodată în acest război”, dă el asigurări în acest interviu.

”Cu toate acestea, vom continua să ajutăm Rusia. Ei sunt aliaţii noştri”, anunţă el, subliniind că peste 50 de ţări ajută Ucraina ”în coordonare, formare, muniţie, armament şi aşa mai departe”, dar ”numai Belarusul ajută în mod deschis Rusia”.

El respinge acuzaţii potrivit cărora Vladimir Putin îl împinge să se implice în război drept ”numai prostiii”.

Belarusul a ajutat Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022, când trupele ruse au intrat pe teritoriul ucrainean dinspre nord.

RĂZBOIUL PUTEA FIEVITAT, IAR MINSKUL TREBUIE SĂ FIE CHEMAT LA NEGOCIERI DE PACE

Războiul din Ucraina putea fi evitat, apreciază Lukaşenko în acest interviu.

”Războiul putea să fie evitat”, declară el, ”oricând. Poate fi oprit acum şi putea fi evitat atunci”.

El dă asigurări că este ”la curent cu toate problemele” dintre Ucraina şi Rusia, deoarece a mediat, la un moment dat, între fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Lukaşnko este un vechi aliat al lui Putin.

El consideră că Belarusul este necesar să fie implicat în negocieri de pace în Ucraina.

”Ne învecinăm cu Ucraina. Suntem «co-agresori»” în ochii Occidentului, declară el.

”Bineînţeles că avem interesele noastre acolo, iar poziţia noastră trebuie să fie auzită. Cred că Belarusul trebuie să fie implicat în procesul negocierii”, declară el.

Participarea Belarusului la negocieri de pace este pozitivă, consideră el.

În privinţa situaţiei de la Moscova, el respinge o slăbire a lui Putin de către o rebeliune efemeră a grupării paramilitare ruse Wagner drept ”numai prostii”.

El spune că a permis Wagner să intre în Belarus pentru a ”sstinge această rebeliune” şi că liderul de la Kremlin a ieşit din ea şi mai puternic.

”În privinţa răsturnării (de la putere) pe care (preşedintele ucrainean Volodimir) Zelenski şi susţinătorii săi o doresc, ei pot încerca. N-au decât să încerce. Dacă n-au suficiente probleme deja, vor avea şi mai multe probleme. Nimeni nu-l va răsturna (de la putere) pe Putin azi”, a declarat Aleksandr Lukaşenko.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.