China a îndemnat ”la dialog” vineri, la o zi după atacuri vizând două petroliere - unul norvegian, celălalt japonez - în regiunea Golfului Persic, unde tensiuni puternice alimentează temeri cu privire la izbucnirea unui război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sperăm ca toate părţile să poată să-şi rezolve în mod convenabil diferendele şi să le soluţioneze prin dialog şi consultări”, a declarat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang.

”Acest lucru este conform intereselor ţărilor din regiune, dar şi celor din comunitatea internaţională”, a adăugat el.

Statele Unite au acuzat Iranul că este ”responsabil” de atacurile de joi vizând două petroliere la Marea Oman, ceea ce a condus la creşterea preţului petrolului imediat.

Aceste acuzaţii sunt ”fără fundament” a reacţionat vineri Iranul, acuzând Washingtonul de ”sabotaj diplomatic”.

Preşedintele Iranian Hassan Rohani a acuzat la rândul său Statele Unite de faptul că reprezintă o ”gravă ameninţare la adresa stabilităţii” regionale şi mondiale.

Washingtonul şi-a înăsprit sancţiunile economice şi diplomatice impuse Teheranului, după ce s-a retras, în urmă cu un an din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

China era unul dintre ceu opt cumpărători autorizaţi de Washington să cumpere petrol din Iran, înainte ca Statele Unite să pună acapăt acestor derogări, în mai.

Îndemnul la dialog al beijingului intervine în contextul în care preşedintele chinez Xi Jinping se întâlneşte cu omologul său iranian Hassan Rohani, la o reuniune a Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (OCS), la Bişkek, în Kîrgîzstan.

Xi şi-a exprimat susţinerea faţă de Acordul de la Viena, potrivit agenţiei oficiale chineze China Nouă.

Cei doi lideri au evocat, de asemenea, între altele, iniţiativa chineză a Noilor Drumuri ale Mătăsii şi cooperarea antiteroristă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.