Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a denunţat sancţiuni ”fără fundament”, după ce China a sancţionat doi oficiali americani, un oficial canadian şi o comisie parlamentară canadiană însărcinată cu drepturile omului în dosarul uigur, subliniind că acest lucru nu va face decât să crească ”atenţia internaţională” în centrul căreia se află ”genocidul” din Xinjiang, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

China a sancţionat sâmbătă doi americani, membri ai Comisiei americane a libertăţii religioase internaţionale - Gayle Manchin şi Tony Perkins -, pe deputatul canadian Michael Chong şi o comisie parlamentară canadiană însărcinată cu drepturile omului, cărora le-a interzis intrarea în China continentală, în Hong Kong şi Macao, a anunţat sâmbătă Beijingul.

Diplomaţia chienză îi acuză de impunerea unor sancţiuni ”pe baza unor zvonuri şi dezinformări”.

Oficialii occidentali sancţonaţi, cărora li se interzice totodată să facă afaceri cu cetăţeni şi instituţii chineze, ”trebuie să înceteze orice manipulare politică a problemelor legate de Xinjiang şi să înceteze să se amestece în afacerile interne ale Chinei în vreun fel”.

”Altfel, ei îşi vor arde degetele”, a ameninţat Ministerul chinez de Externe.

”Suntem solidari cu Canada, Regatul Unit, UE şi alţi parteneri şi aliaţi din lume”, a subliniat sâmbătă Antony Blinken, care îndeamnă Republica Populară Chineză să pună capăt încălcării drepturilor omului şi abuzurilor uigurilor, musulmani, şi membrilor altor etnii şi religii în Xinjiang şi ”să elibereze persoane deţinute în mod arbitrar”.

Canada a respins drept ”inacceptabile” aceste sancţiuni.

”Sancţiunile Chinei sunt un atac la adresa libertăţii de exprimare, transparenţei şi democraţiei”, a denunţat într-un mesaj postat pe Twitter premierul Justin Trudeau.

”Canada este solidară cu partenerii săi împotriva acestor măsuri inacceptabile şi va continua să apăere drepturile omului împreună cu partenerii săi internaţionali”, a subliniat el.

”Trebuie să ne unim pentru a le aminti celor care încalcă drepturile omului şi drepturile democratice că lumea este cu ochii pe ei”, a subliniat şeful diplomaţiei canadiene Marc Garneau, care denunţă, la rândul său, drept ”inacceptabile” sancţiunile chineze.

Deputatul canadian vizat, conservatorul Michael Chong, a declarat că el consideră sancţiunile chineze care i-au fost impuse drept o ”distincţie onorifică”.

”Avem datoria să cere socoteal chinei cu privire la represiunea din Hong Kong şi genocidul uigurilor”, a subliniat el.

Ministrul Garneau a comparat China cu o ”brută” din curtea şcolii, într-un interviu înregistrat, şi a apreciat că acest fel de brute ”nu se schimbă decât dacă li se transmit mesaje clare”.

UE, Regatul Unit, Statele Unite şi Canada au impus luni sancţiuni coordonate unor foşti şi actualilideri din regiunea Xinjiang, în care Beijingul impune de câţiva ani o supraveghere poliţistă drastică, iar China a ripostat imediat prin sancţionarea unor personalităţi europene şi britanice.

Potrivit unor studii publicate de către un instut american şi unul australian, respinse de către Beijing, cel puţin un milion de uiguri au fost internaţi în ”lagăre” în Xinjiang, în nord-vestul Chinei, iar unii au fost supuşi ”muncii forţate” în câmpuri de bumbac.

Washingtonul consideră că reprimarea acestei minorităţi musulmane chineze, majoritară în Xinjiang, constituie un ”genocid”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.