Regatul Unit a încheiat luni un acord cu Comisia Europeană (CE) asupra unui nou Protocol nord-irlandez, potrivit unor surse guvernamentale de rang înalt, o informaţie confirmată de o sursă europeană de la Bruxelles, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”S-a ajuns la un acord. S-a încheiat un acord”, a declarat BBC o sursă guvernamentală.

Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat pe Twitter că urmează să susţină o conferinţă de presă cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, care se află într-o vizită la Londra şi urma să fie primită de regele Charles al III-lea,, ”pe tema Irlandei de Nord”.

Însă şeful Guvernului de la Londra nu a anunţat o oră la care are loc această conferinţă de presă comună.

Cei doi au participat la o reuniune.

Politicieni britaniciavertizează, însă, că ”diavolul este în detalii”.

BBC prezintă eventuale puncte-cheie ale unui nou acord.

În privinţa rolului Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), în situaţia actuală Irlanda de Nord este suspusă reglementărilor comecricale ale Uniunii Europene (UE), în pofida faptului că regatul a ieşit din Uniune, iar CJUE soluţionează disputele. Londra cere ca acest lucru să fie eliminat, însă Bruxellesul se opune.

Irlanda de Nord nu poate influenţa reglementările europene, întrucât nu este un stat membru al UE, în pofida faptului că aplică în continuare unele legi europene, pentru a face comerţ cu Irlanda. Politicieni şi oameni de afaceri nord-irlandezi vor ca Parlamentul nord-irlandez (Stormont) să aibă un cuvânt de spus în acest ”deficit democratoc”.

Regatul şi Uniunea sunt de acord ca mărfurile britanice din Irlanda de Nord să fie mai puţin controlate şi verificate decât produsele exportate în Irlanda. Astfel, comercianţi ”de încfredere” ar urma să intre pe o aşa-numită ”bandă verde”, însă detaliile urmează să fie stabilite, inclusiv problema criteriului cui se califică drept comerciant ”de încredere”.

În privinţa problemelor fiscale, întreprinderile nord-irlandeze respectă reglementările europene în domeniul TVA şi ajutoarelor de stat. Potrivit Sky News, noul acord ar prevede preluarea TVA de către Londra în Irlanda de Nord. Însă este vorba despre o schimbare globală sau se va aplica doar unei categorii limitate de mărfuri? se întreabă BBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.