Şeful Guvernului din Bavaria Markus Söder a anunţat vineri anularea tuturor târgurilor de Crăciun în acest land, unul dintre cele mai afectate în Germania de noul val covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Situaţia este foarte, foarte serioasă şi complicată”, a avertizat într-o confernţă de presă, la Munchen, Markus Söder.

Barurile şi discotecile urmează, de asemenea, să fie închise în locuri în care rata infecţiei este deosebit de mare, a mai anunţat el.

Târgurile de Crăciun sunt o adevărată instituţie în Germania, iar Târgul de Crăciun de la Nuremberg din Bavaria este unul duntre cele mai renumite.

”Ne pare rău”, a declarat şeful Guvernului bavarez, care şi-a justificat decizia prin contacte multiple între oameni în aceste pieţe şi imposbilitatea unei controlări eficiente a statutului sanitar al vizitatorilor.

În Bavaria, nevaccinaţii urmează, de asemenea, să fie supuşi ”de facto carantinei”, a anunţat Markus Söder.

Întregul land aplică legea ”2G”, care autorizează numai vaccinaţii (”geimpft”) şi vindecaţii (”genesene”) să aibă acces în locuri publice precum restaurante, cinematografe, săli de concert sau evenimente sportive.

Nevaccinaţii sunt obligaţi, de asemenea, să-şi limiteze contactele la cinci persoane care provin din două gospodării, a anunţat el.

În districtele în care incidenţa depăşeşte 1.000 de cazuri la 100.000 de locuitori în decurs de şapte zile, ”totul va trebui să fie închis”, a anunţat premierul bavarez, cu excepţia şcolilor şi magazinelor.

”Avem un obiectiv clar: lupta împotriva (noului) coronavirus, protejarea oamenilor şi sistemului de sănătate”, a declarat Markus Söder.

”Aceasta nu este o retorică de război. O îngrjorare profundă ne face să acţionăm”, a subliniat el.

Markus Söder face aceste anunţuri la o zi după o reuniune de criză a cancelarului în exerciţiu Angela Merkel cu miniştrii-preşedinţi ai landurilor, care au decis să le interzică nevaccinţailor din întreaga Germanie accesul în locuri publice acolo unde pragul spitalizării depăşeşte trei bolnavi de covid-19 la 100.000 de locuitori - un prag atins în 12 dintre cele 16 landuri germane.

Preşedintele Institutului Robert Koch (RKI) a pus la îndoială, vineri, eficienţa acestor măsuri.

”În situaţia actuală, asta nu este de ajuns”, a subliniat într-o conferinţă de presă la Berlin Lothar Wieler.

Bilanţul zilnic al covid-19 a depăşit pragul de 50.000, iar la nivel naţional incidenţa este de peste 340 de cazuri la 100.000 de locuitori.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.