Bărbatul care a deturnat un avion EgyptAir cu 62 de persoane la bord este profesor de medicină veterinară la Universitatea din Alexandria, potrivit site-ului universităţii, citat de Reuters, care precizează că bărbatul a permis ca un al doilea val de oameni să coboare din aeronavă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În presa internaţională circulă informaţii contradictorii în legătură cu piratul aerului. Presa egipteană l-a identificat drept Ibrahim Samaha, în vârstă de 27 sau 28 de ani, care ar avea o fostă soţie cipriotă. Mai mult, televiziunea naţională de la Cairo a publicat o fotografie în care ar apărea bărbatul în avion. Autenticitatea acesteia nu a fost confirmată.

Pe de altă parte, Reuters scrie că atacatorul este şeful Catedrei de Siguranţă Alimentară din cadrul Facultăţii de Medicină Veterinară de la Universitatea din Alexandria. Pe site-ul Universităţii din Alexandria există o postare din 2014 privind numirea profesorului Ibrahim Abdel Tawab Samaha în funcţia de şef al Catedrei de Siguranţă Alimentară pentru o perioadă de trei ani. Articolul este însoţit şi de o fotografie a profesorului Ibrahim Abdel Tawab Samaha.

O posibilă fotografie cu piratul aerului care a deturnat un avion EgyptAir la Larnaca, făcută de unul dintre pasagerii aflaţi la bord, circulă pe reţelele de socializare, dar autenticitatea ei nu a fost confirmată deocamdată.

Bărbatul este un cetăţean egiptean Ibrahim Samaha, aparent divorţat de o femeie din Cipru. Presa de la Cairo anunţa iniţial că piratul aerului are 27 sau 28 de ani.

Potrivit presei locale, atacatorul a cerut azil în Cipru şi să îi trimită o scrisoare unei “fete cipriote”, în timp ce mai multe posturi de televiziune de la Nicosia anunţă că o femeie cipriotă, posibil fosta soţie a atacatorului, este în drum spre aeroport.

Aproape toţi pasagerii aflaţi la bordul avionul EgyptAir deturnat la Larnaca au fost eliberaţi şi şi-au putut lua inclusiv bagajele de mână cu ei. La bord rămăseseră ostatici cei şapte membri ai echipajului şi patru pasageri străini, a căror naţionalitate nu a fost dezvăluită, relatează Reuters.

Surse din serviciile de securitate ale aeroportului au declarat anterior că la bord se aflau cel puţin opt britanici, un italian şi 10 americani.

Presa cipriotă scrie că bărbatul înarmat l-a ameninţat pe comandantul cursei EgyptAir la scurt timp după decolarea de la Alexandria, cu destinaţia Cairo. El a spus că are o centură cu explozibil şi le-a cerut piloţilor să devieze traseul aeronavei, un Airbus A320, către Cipru.

La rândul său, comandantul a luat legătura cu turnul de control, la ora Ciprului şi a României 8.30, şi a cerut permisiunea de a ateriza de urgenţă la Larnaca. A primit autorizaţia 20 de minute mai târziu, la 8.50.

Israelul a ridicat, preventiv, avioane de luptă în aer în replică la deturnare, a declarat o sursă din armata israeliană.

Aeroportul unde se află aeronava a fost închis până la rezolvarea crizei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.