Bărbaţii ruşi trimişi să lupte în Ucraina îşi pot conserva în mod gratuit sperma într-o bancă criogenică de spermă, potrivit unui avocat rus, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul rus al Sănătăţii a acceptat atât această cerere a Uniunii Avocaţilor Ruşi, declară el agenţiei oficiale ruse de presă Tass preşedintele Uniunii Igor Trunov, cât şi modificări ale asigurării medicale gratuite.

Rusia a mobilizat 300.000 de rezervişti, în urma unei serii de înfrângeri în Ucraina.

Numeroşi ruşi au cerut unor clinici să le conserve sperma.

Trunov a anunţat pe Twitter că Uniunea a depus cereri din partea mai multor cupluri, după ce soţul a fost chemat să ia parte la ”operaţiunea militară specială” (SVO) din Ucraina.

Ministerul rus al Sănătăţii nu a reacţionat după anunţul lui Trunov, care declartă BBC că organizaţia urmează să urmărească procedura pe care urmează să o stabilească ministerul în acest sens.

Ministerul a ”stabilit posibilitatea de a susţine financiar prin bugetul federal conservarea şi depozitarea gratuită a celulelor germinale (spermatozoizi) ale cetăţenilor mobilizaţi să ia parte la SVO în perioada 2022-2024”, a declarat Tass avocatul.

Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, cu aproximativ 200.000 de militari şi a pierdut atât aproape mai mult de jumătate din teritoriul pe care l-a cucerit în faza iniţială a războiului, cât şi zeci de mii de oameni.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în septembrie o ”mobilizare parţială”, iar pierderile au continuat să crească.

Peste 250.000 de bărbaţi ruşi au fugit din ţară, pentru a nu fi înrolaţi.

La câteva zile de la anunţarea mobilizării, site-ul Fontanka din Sankt Petersburg anunţa o creştere a numărului bărbaţilor care apelau la clinici de fertilizare in vitro şi fertilitate pentrru a-şi congela sperma şi a le împuternici pe soţiile lor să o folosească.

Un reprezentant al Spitalului Mariinski din Sankt Petersburg declară că s-au prezentat atât bărbaţi care se pregăteau de înrolare, cât şi bărbaţi care se pregăteau să plece din Rusia.

Ruşii şi rusoaicele apelează arareori la astfel de clinici, ”pentru orice eventualitate”, în cazul în care se întâmplă ceva, potrivit Fontanka, şi nu s-au gândit niciodată, anterior, să-şi conserve biomaterialul.

Aceasta este o soluţie în cazul bărbatul respectiv moare sau îşi pierde capacitatea reproducerii şi prin care poate avea, astfel, copii.

Numărul bărbaţilor care apelează la clinici de repproducere a scăzut, însă, în ultimele săptămâni.

O clinică de la Moscova, contactată de BBC, declară că se îndoieţte de faptul că Guvernul ar fi promis cote de depozitare de biomaterial, subliniind că toate cotele au fost deja convenite în 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.