Ministerul azer al Apărării a anunţat luni începerea unor exerciţii militare cu Turcia în apropiere de Armenia, pe fondul tensiunilor dintre Baku şi Erevan după recucerirea de către Azerbaidjan a regiunii separatiste Nagorno-Karabah, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ministerului, aceste manevre sunt organizate de Baku în enclava azeră Nahicevan, care se învecinează cu Armenia şi Iranul, precum şi în "teritoriile eliberate", a căror localizare nu a fost precizată şi care ar putea face referire la Nagorno-Karabah sau la districtele azere adiacente.

Aceste exerciţii vor implica până la 3.000 de soldaţi din ambele ţări, zeci de vehicule blindate, artilerie şi douăzeci de avioane, a precizat ministerul. Scopul lor este de a "asigura coerenţa în luptă", de a "îmbunătăţi comanda" şi "profesionalismul trupelor", potrivit Azerbaidjanului. Soldaţii vor exersa utilizarea artileriei şi a avioanelor, construirea de pontoane şi paraşutarea pe teritoriul inamic, a adăugat ministerul.

Azerbaidjanul şi Armenia au o duşmănie acerbă una faţă de cealaltă, iar tensiunile au fost amplificate şi mai mult de recucerirea militară fulgerătoare din partea Azerbaidjanului a enclavei Nagorno- Karabah, cu majoritate armeană, la sfârşitul lunii septembrie, după ce regiunea a fost controlată de separatiştii armeni timp de aproximativ 30 de ani. Aproape întreaga populaţie, peste 100.000 din cei 120.000 de locuitori înregistraţi oficial, a fugit în Armenia.

Erevanul se teme acum că vecinul său mai bogat, mai bine înarmat şi susţinut de Turcia, va încerca să îşi forţeze avantajul. În special, Armenia se teme că Azerbaidjanul va fi tentat să lege cu forţa enclava Nahicevan de teritoriul său prin atacarea sudului Armeniei.

Între Armenia şi Azerbaidjan există diverse formate de discuţii, dar până în prezent nu s-a ajuns la niciun acord între cele două ţări. Şefii diplomaţiilor armeană, azeră, rusă, turcă şi iraniană urmau să se întâlnească luni la Teheran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.