Un fost puşcaş marin, Paul Whelan, directorul unei firme în domeniul securităţii companiilor din regiunea Detroit, arestat vineri în Rusia şi acuzat de serviciul federal rus de securitate FSB de spionaj, suportă arestul bine, a declarat joi avocatul său, anunţând că depune eforturi să-i obţină eliberarea, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FSB nu a oferit detalii cu privire la acuzaţiile de spionaj reţinute împotriva lui Whelan, în vârstă de 48 de ani.

Avocatul fostului puşcaş marin, Vladimir Jerebenkov, a declarat joi pentru agenţia rusă RIA Novosti că a cerut ca Whelan să fie eliberat pe cauţiune, la o sumă care să fie stabilită ulterior.

Whelan se comportă ”constructiv şi corect” în arest, a precizat Jerebenkov.

”Nicio depresie”, a declarat avocatul că este atitudinea clientului său american.

Ambasadorul american în Rusia Jon Huntsman Jr. s-a întâlnit cu Whelan miercuri, la Închisoarea Lefortovo, la Moscova.

ACCES CONSULAR

Pe de altă patrte, Rusia a anunţat miercuri că a dat acces consular la american, arestat la Moscova săptămâna trecută sub acuzaţia de spionaj, într-un context plin de cazuri de acest tip între Moscova şi Occident, relatează AFP.

”Partea rusă a dat părţii americane acces consular la cetăţeanul american Paul Whelan”, a anunţat Ministerul rus de Externe, citat de agenţia publică de presă RIA Novosti.

Departamentul de Stat american a confirmat că ambasadorul Statelor Unite la Moscova Jon Huntsman l-a vizitat personal pe deţinut la Lefortovo, în capitala rusă.

”Ambasadorul Huntsman i-a transmis susţinerea sa domnului Whelan şi i-a propus asistenţa Ambasadei”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

Diplomatul a discutat apoi la telefon cu familia lui Paul Whelan.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a reclamat anterior un acces consular rapid la deţinut.

”Dacă arestarea sa nu este justificată, noi vom cere să fie repatriat imediat”, a subliniat el, în marja unei vizite în Brazilia, cerând să afle mai multe despre capetele de acuzare formulate împotriva acestuia.

Serviciile ruse de securitate FSB au anunţat luni că l-au arestat pe acest american ”în timp ce comitea un act de spionaj” vineri, la Moscova.

El riscă, în opinia FSB, o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Născut în Canada, Paul Whelan este directorul securităţii internaţionale a grupului BorgWarner, un producător de piese de schimb în sectorul auto, cu sediul în apropiere de detroit, a declarat fratele său David Whelan mai multor publicaţii americane.

Arestarea lui Paul Whelan, a cărui familie îi clamează nevinovăţia, are loc în contextul în care Rusia este acuzată de Occdent în mai multe scandaluri de spionaj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.