Avocaţii fondatorului WikiLeaks Julian Assange au lansat o procedură în apel, la Curtea Supremă a Regatului Unit, în speranţa împiedicării extrădării australianului către Statele Unite, a anunţat logodnica acestuia Stella Moris, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 10 decembrie, Înalta Curte de la Londra a anulat o hotărâre de primă instanţă care se opunea extrădării lui Julian Assange în Statele Unite.

Washingtonul îi reproşează lui Assange faptul că a difuzat, începând din 2010, peste 700.000 de documente clasificate despre actvităţi militare şi dplomatice americane, mai ales în Irak şi Afganistan.

Julian Assange, inculpat de spionaj, riscă, în cazul în care este judecat în Statele Unite, până la 175 de ani de închisoare.

Acest dosar reprezintă, potrivit susţinătorilor săi, un atac extrem de grav împotriva libertăţii presei.

Logodnica sa Stella Moris a anunţat, pe Twitter, că joi s-a depus un recurs în apel.

O avocată şi mama celor doi copii ai cuplului, Stella Moris a anunţat că o decizie cu privire la o eventuală undă verde a examinării dosarului la Curtea Supremă este aşteptată abia în a treia săptămână a lui ianuarie.

În cursul audierii în apel pe tema extrădării lui Assange, la sfârşitul lui octombre, Statele Unite au încercat să ofere asigurări cu privire la tratamentul pe care i-l rezervă fondatorului WikiLeaks.

Magistraţide la Înalta Curte au subliniat că asigurărle oferite de către Statele Unite sunt ”angajamente solemne propuse de către un Guvern altui” Guvern.

Încarcerat în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh, în apropiere de Londra, de doi ani şi jumătate, Julian Assange a fost arestat de poliţia britanică în aprilie 2019, după ce a stat închis timp de şapte ani în Ambasada Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat pe când se afla în libertate sub cauţiune.

Australianul se temea atunci de o extrădare către Statele Unite sau Suedia, unde era vizat de urmăriri penale cu privire la un viol, abandonate între timp.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.