Cel puţin 314 copii ucraineni au fost duşi cu forţa în Rusia din teritorii controlate în Ucraina de către armata rusă, în cadrul unui program de expulzare sistematică a copiilor ucraineni de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, finanţat cu fonduri de la Kremlin şi în care s-a folosit avionul personal al lui Vladimir Putin, arată un raport al Şcolii de Sănătate Publică al universităţii americane Yale, susţinut de către Departamentul de Stat american, relatează The Huffington Post.
Aceste fapte, în cazul în care vor fi probate, constituie o crimă de război.

Potrivit Reuters, în raport se arată că există un programd e expulzare sistematică a copiilor ucraineni către Rusia, de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Acest program constă în răpirea copiilor, privarea lor de identitate şi plasarea lor în familii ruseşti, în vederea ”rusificării” lor şi este finanţat de către preşedinţia rusă.
Yale arată în acest raport că copiii ucraineni aduşi în Rusia au fost supuşi unei ”propagande prostatale şi militarizate” şi precizează că a documentat o astfel de ”reeducare patriotică” în toate instalaţiile în care au fost duşi copiii.
În vederea identificării celor 314 copii răpiţi, cercetătorii s-au sprijinit pe elemente extrase din trei baze de date ale Guvernului rus cu privire la adopţii, pe o perioadă de 20 de luni.
Yale constată în acest raport că Forţele Aerospaţiale ruse şi avioanele aflate sub controlul direct al preşedintelui rus Vladimir Putin au transportat mai multe grupuri de copii din Ucraina cu aeronave militare de transport care navigau sub pavilionul Federaţiei ruse în perioada mai-octombrie 2022.
”Copiii aduşi pe Aerodromul Militar Şkalovski, imediat lângă Moscova, la 16 septembrie 2022, au fost transportaţi din teritorii ucrainene ocupate în Doneţk şi Lugansk până în oraşul rus Rostov-pe-Don, în apropiere de forntiera cu Ucraina”, se arată în raport.
Aeronava respecticvă de afla sub controlul Ministerului rus al Apărării.
PROBE LA CURTEA PENALĂ INTERNAŢIONALĂ
Acest raport furnizează probe care urmează să permită Curţii Penale Internţaionale (CPI) să formuleze acuzaţii - suplimentare - împotriva lui Vladimir Putrin, pe numele căruia a emis un mandat de arestare în acest dosar, cu privire la un ”transfer forţat” de persoane dintr-un grup naţional sau etnic către altul, declară unul dintre cercetători, directorul executiv al Laboratorului de Cercetare Umanitară al Yale, Nathaniel Raymond.

Nathaniel Raymond a anunţat că urma să-şi prezinte miercuri concluziile Consiliului de Securitate al ONU.
”Ucraina acţionează neîncetat pentru ca copiii noştri să se întoarcă acasă şi ca toţi cei care se fac vinovaţi de aceste crime odioase să fie pedepsiţi”, a reacţionat pe X preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Another solid piece of evidence of Russia’s war crimes against Ukraine and Ukrainians is the Yale HRL study. Yale researchers have identified hundreds of Ukrainian children from the Donetsk and Luhansk regions who have been abducted by Russia since February 2022, as well as their… pic.twitter.com/BzRBTe6pJE
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 3, 2024
”Numai împreună vom putea să restabilim justiţia pe care Rusia a încălcat-o la o scară atât de mare, să protejăm viitorul copiilor ucraineni şi să-i aducem acasă la ei”, a adăugat el.
Kievul estimează că aproximativ 19.500 de copii au fost duşi în Rusia sau în Crimeea de către Rusia de la începutul Războiului din Ucraina.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.