Primele avioane de luptă F-16 de fabricaţie americană pe care Olanda le donează Ucrainei vor ajunge la centrul de antrenament din România în termen de două săptămâni, a anunţat luni premierul olandez demisionar Mark Rutte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Mă aştept ca rachetele Patriot să fie livrate în scurt timp, pentru a ajuta Ucraina în iarna care urmează. Şi aceeaşi viteză este valabilă şi pentru avioanele F-16", a declarat Rutte în timpul unei videoconferinţe cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a fost postată pe X.

"Primele vor fi expediate la centrul de antrenament din România în următoarele două săptămâni, astfel încât din acea zi să ne pregătim pentru continuarea antrenamentelor", a mai spus el.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Danemarca, Norvegia şi Belgia au anunţat, de asemenea, că vor oferi avioane F-16 Ucrainei.

CITEȘTE ȘI Ministrul danez al apărării: "Sunt mândru că Danemarca, împreună cu Olanda, va dona avioane de luptă F-16 Ucrainei". Zelenski spune că va primi 42 de avioane - FOTO

Ministrul apărării Angel Tîlvăr a semnat la sfârşitul lunii august Scrisoarea de intenţie între Ministerul Apărării Naţionale din România, Ministerul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România. În vederea implementării acestui proiect, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă", facilitând astfel pregătirea efectivă a piloţilor. "Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina" a anunţat la vremea respectivă ministrul apărării naţionale.

CITEȘTE ȘI Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a semnat scrisoarea de intenţie cu Ministerul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România

"Ceea ce se întâmplă acum în Gaza şi atacul terorist asupra Israelului şi toate urmările de acolo nu ne vor, nu trebuie şi nu ne pot distrage atenţia de la ceea ce se întâmplă între voi şi Rusia, de la faptul că luptaţi împotriva agresiunii Rusiei", i-a spus Rutte lui Zelenski. "Trebuie să ne asigurăm că lumea este capabilă să se concentreze deopotrivă pe Ucraina şi, desigur, se preocupă foarte mult de ceea ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu", a arătat premierul olandez.

"Ţările de Jos vor continua să sprijine Ucraina în faţa agresiunii continue a Rusiei, atât timp cât va fi necesar", l-a asigurat încă o dată pe Zelenski premierul Mark Rutte.

"Nevoia existenţială de a riposta la agresiunea rusă rămâne prioritatea noastră, atât pentru Ucraina, cât şi pentru securitatea Europei în ansamblu. I-am confirmat acest lucru încă o dată preşedintelui Zelenski astăzi, în timpul unei videoconferinţe. Ţările de Jos sprijină Ucraina pe mai multe fronturi. (...) Am putut să-l informez pe preşedintele Zelenski că avioanele F-16 pe care Ţările de Jos le-au promis pentru a consolida apărarea aeriană ucraineană vor ajunge la centrul de pregătire din România peste două săptămâni. Aceasta înseamnă că în scurt timp vor putea începe cursurile de pregătire pentru piloţii ucraineni care le vor pilota", a scris Mark Rutte pe X.

El a precizat că a discutat, de asemenea, cu Zelenski despre progresele făcute în stabilirea unui coridor alternativ pentru exportul de cereale pe Marea Neagră şi a anunţat că Ţările de Jos vor pune la dispoziţia Ucrainei nave de patrulare pentru a menţine această rută în siguranţă.

"Am purtat recent discuţii pe această temă în oraşul-port Odesa. Atrocităţile comise de Rusia nu trebuie să fie uitate. Pentru a asigura acest lucru, Olanda rămâne implicată în investigarea crimelor Rusiei. O a patra misiune medico-legală olandeză se află în prezent în Ucraina, sub auspiciile Curţii Penale Internaţionale, pentru a aduna dovezi ale crimelor de război", a mai anunţat Mark Rutte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.