Autorităţile iraniene au anunţat luni că au arestat un bărbat implicat într-un atentat sângeros, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), comis miercuri la un sanctuar şiit la Shiraz (sud), soldat cu 13 morţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 13 persoane au fost ucise în atentatul de la Mausoleul Shahcheragh - principalul santuar musulman şiit în sudul Iranului, potrivit unui nou bilanţ oficial - revizuit în scădere.

Autorităţile iraniene au anunţat iniţial 15 morţi.

Autorul atacului - pe care presa locală l-a identificat ca fiind Hamed Badakhshan - a murit din cauza rănilor care i-au fost provocate la arestare, a anunţat sâmbătră un oficial local.

”O a doua persoană (implicată) în operaţiunea teroristă de la sanctuarul sacru, care i-a oferit susţinere” atacatorului ”a fost arestată”, a declarat agenţiei oficiale iraniane de presă Irna adjunctul guvernatorului local, Esmaïl Mohebipour.

”Planuri de comitere a unor acţiuni teroriste i-au fost comunicate”, declară el.

Oficialul precizează că acest bărbat, arestat duminică, la Shiraz, nu a intrat în senctuar, însă nu spune care a fost rolul exact pe care l-a jucat în atentat.

Acest atac a avut loc în contextul în care Iranul este zguduit de un val de manifestaţii declanşate de moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o iraniană kurdă, la vârsta de 22 de ani, la tei zile după ce a fost arestată de Poliţia Moravurilor, la Teheran.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a părut să stabilească, joi, o legătură între atacul de la Shiraz, unul dintre cele mai sângeroase din ultimii ani în Iran, şi manifestaţiile care zguduie ţara.

Locuitori din Chiraz au strigat sâmbătă, la funeralii ale victimelor, sloganuri împotriva Statelor Unite, Israelului şi Regatului Unit care, acuză ei, se află ”în spatele revoltelor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.