Ministrul de Interne al Austriei a anunţat vineri dimineaţă că ia în considerare amânarea scutinului prezidenţial, care este programat pentru ziua de 2 octombrie, din cauza unor motive tehnice, după ce mai multe buletine pentru votul prin corespondenţă au fost deteriorate la tipărire. Alegerile prezidenţiale austriece se desfăşoară pentru a doua oară în acest an, după ce rezultatele primului scrutin au fost anulate prin decizia magistraţilor supremi, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aparenta deteriorare prin tipărire a buletinelor de vot înseamnă că este imposibil să organizăm alegerile în mod decent. Este responsabilitatea mea ca cel mai înalt reprezentant al autorităţii electorale să consider amânarea scrutinului”, a declarat ministrul Wolfgang Sobotka.

În ultimele zile, alegătorii din mai multe localităţi austriece s-au plâns în ceea ce priveşte buletinele de vot deteriorate.

Norbert Hofer, candidatul austriac al extremei-dreapta, conduce detaşat în sondajele pentru alegerile prezidenţiale, care sunt repetate după ce magistraţii supremi au descoperit în luna iulie o serie de inadvertenţe în ceea ce priveşte numărarea voturilor prin corespondeţă şi au anulat scrutinul prezidenţial câştigat de independentul Alexander van der Bellen.

Îngrijorările austriecilor cu privire la securitatea şi la identidatea naţională, precum şi nemulţumirea publicului austriac faţă de partidele centriste şi tradiţionale, au alimentat susţinerea pentru extrema dreapta de la Partidul Libertăţii (FPO). 

Un sondaj comandat de tabloidul austriac Oesterreich arată că susţinerea pentru Norbert Hofer ajunge la 53%, faţă de 47% pentru Alexander van der Bellen. Mai mult, prezidenţiabilul extremei-dreapta a câştigat doar în ultima lună 1% din alegători.

În vreme ce, un sondaj comandat de publicaţia Kurier, care are o marjă de eroare de 3,6%, îl arată câştigător pe Hofer cu 38%, iar pe Bellen cu 34%.

Norbert Hofer, a cărui formaţiune politică a militat împotriva aderării statului central-european la Uniunea Europeană într-un referendum din 1994, susţine că austriecii ar trebui să organizeze un scutin pentru ieşirea din UE, dacă Turcia aderă la blocul comunitar sau o putere politică mai însemnată este transferată în mâinile Bruxelles-ului.

Liderul FPO, Heinz-Christian Strache a contestat numărarea improprie a voturilor prin corespondenţă, iar magistraţii i-au dat câştig de cauză, deşi anterior, candidatul extremei-dreapta şi-a recunoscut înfrângerea în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu o diferenţă mai mică de 31.000 de voturi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.