Ministrul australian de Externe Penny Wong cere vineri Rusiei să-i predea pe cei trei bărbaţi, dintre care doi sunt ruşi, condamnaţi joi în Olanda cu privire la doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines în Ucraina în 2014.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Penny Wong l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că ”protejează criminali”.

Un tribunal olandez i-a condamnmat joi, în contumacie, la închisoare pe viaţă, pe ruşii Igor Ghirkin şi Serghei Dubinski şi pe ucraineanul Leonid Harcenko.

Ei au fost găsiţi vinovaţi de crime şi de faptul că au jucat un rol în doborârea MH17, într-un proces care a durat doi ani şi jumătate.

Doborârea avionului Boeing 777 aparţinând Malaysia Airlines, care asigura o legătură de la Amsterdam la Kuala Lumpur s-a soldat cu moartea a 298 de oameni - 196 de olandezi, 43 de malaysieni şi 38 de australieni.

Avionul a fost atins deasupra estului Ucrainei, controlat atunci de către separatişti proruşi, de o rachetă firnizată de Moscova, potrivit acuzării.

Penny Wong a declarat în faţa presei că verdictul din Olanda confirmă că ”Federaţia rusă are o responsabilitate”.

”Nicio (manevră de) derobare, de eschivare sau de dezinformare a Federaţiei ruse nu poate înlătura acest fapt”, a subliniat ea.

Refuzul Moscovei de a-i preda pe aceşti bărbaţi constituie, în opinia sa, o dovadă flagrantă a personalităţii lui Vladimir Putin.

”Transmitem Rusiei că lumea ştie că protejează criminali şi asta arată cine sunteţi, domnule Putin”, a declarat ea la postul ABC.

Rusia, care respinge categoric orice responsabilitate în această dramă, a denunţat o hotărâre ”politică”, după condamnările din Olanda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.