Secretarul General al ONU a condamnat ferm atacul Rusiei asupra unei mari clădiri rezidenţiale din oraşul ucrainean Dnipro, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute şi care s-a soldat cu cel puţin 40 de civili morţi, inclusiv trei copii, şi cel puţin 75 de răniţi, aceste cifre putând creşte, potrivit Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt a reiterat că "atacurile împotriva civililor şi a infrastructurii civile, încalcă dreptul umanitar internaţional. Ele trebuie să înceteze imediat".

Biroul din Ucraina al aripei de coordonare a ajutorului ONU, OCHA, a descris atacul asupra clădirii de nouă etaje din centrul oraşului ucrainean ca fiind unul dintre cele mai mortale atacuri de când Rusia şi-a început invazia pe scară largă, la 24 februarie anul trecut. Cu multe persoane încă dispărute, salvatorii încă săpau luni printre dărâmături în căutarea supravieţuitorilor, în timp ce alte zeci de civili au fost ucişi sau răniţi în întreaga ţară în perioada weekend-ului, a precizat OCHA.

Coordonatorul umanitar pentru Ucraina, Denise Brown, a condamnat imensul bilanţ civil al atacului Rusiei, făcând apel la o anchetă eficientă a presupuselor crime de război şi la urmărirea penală corespunzătoare a suspecţilor. "Mai mult de 1.000 de persoane au rămas fără adăpost în urma atacului, potrivit colegilor noştri umanitari de pe teren", a declarat Tremblay.

Agenţiile ONU şi ONG-urile au acţionat rapid pentru a sprijini familiile, a adăugat ea, Fondul ONU pentru copii (UNICEF), Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) şi altele oferind sprijin psihosocial supravieţuitorilor, precum şi haine de iarnă, pături, kituri de igienă şi alte articole de uz casnic esenţiale. "De asemenea, ajutăm familiile să se mute în locuinţe temporare în oraş", a spus ea.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, OMS, furnizează, de asemenea, medicamente şi alte bunuri. În oraşul Kherson, din sudul ţării, sediul care găzduieşte Societatea ucraineană de Cruce Roşie a fost lovit în timpul bombardamentelor de duminică, a declarat dna Tremblay. "Deşi nimeni nu a fost rănit, organizaţia a pierdut provizii esenţiale".

Adjunctul şefului adjunct al operaţiunilor de asistenţă ONU, Joyce Msuya, a declarat luni, într-un mesaj pe Twitter, că este "şocată şi îngrozită" de atacurile asupra civililor din Dnipro şi de bombardarea instalaţiei Crucii Roşii din Kherson. Doamna Brown a declarat într-un mesaj postat pe Twitter de biroul său că un "loc în care oamenii afectaţi de război pot găsi ajutor, nu ar trebui să fie niciodată o ţintă. Gândurile mele sunt alături de colegii de la Crucea Roşie". Tremblay a declarat că umanitarii ONU doresc ca toţi combatanţii de pretutindeni să înţeleagă că "lucrătorii şi instalaţiile umanitare sunt protejate şi trebuie depuse eforturi constante pentru a le cruţa. "Un spital, de asemenea protejat de dreptul umanitar internaţional, a fost lovit în oraş".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.