Preşedintele american Joe Biden a făcut apel la unitate în timp ce ţara pe care o conduce de aproximativ nouă luni se pregăteşte să comemoreze victimele atacurilor teroriste de la 11 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o înregistrare video lansată vineri, el a adus un omagiu celor 2.977 de oameni care şi-au pierdut viaţa în acea zi de marţi.

„Îi onorăm pe toţi cei care şi-au riscat şi şi-au dat viaţa în minutele, orele, lunile şi anii de după”, a spus Biden despre lucrătorii din serviciile de urgenţă care au răspuns atunci.

Evenimente de comemorare vor avea loc sâmbătă.

„Nu contează cât timp a trecut, aceste comemorări aduc îmapoi tot ce este mai dureros ca şi când tocmai ai fi primit vestea în urmă cu câteva secunde”, a mai spus preşedintele.

El a vorbit şi despre „forţele întunecate” ale naturii umane - „teama şi furia, ranchiuna şi violenţa împotriva americanilor musulmani” care au urmat atacurilor - şi a spus că unitatea a rămas „cea mai mare putere” a Statelor Unite.

„Am învăţat că unitatea este singurul lucru care nu trebuie să se rupă vreodată”.

Atacurile din urmă cu 20 de ani au fost plănuite de gruparea al-Qaeda, după cum a fost revendicat ulterior. Patru avioane de pasageri au fost implicate. Două au lovit turnurile gemene World Trade Center din New York, unul s-a prăbuşit peste o clădire a Pentagonului, în apropiere de Washington DC, iar al patrulea, pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii au ripostat acţiunii teroriştilor.

Preşedintele Biden va conduce comemorarea de sâmbătă, când va vizita cele cele trei locuri ale atacului alături de prima doamnă, Jill Biden. El nu va susţine discursuri.

Vor fi ţinute şase momente de reculegere pentru acelea când turnurile gemene au fost lovite şi au căzut, când Pentagonul a fost atacat şi când Zborul 93 s-a prăbuşit.

Joe Biden şi prima doamnă au ajuns la New York. Comemorările au loc într-un moment dificil pentru preşedinte, care a fost criticat în ultimele săptămâni pentru operaţiunea de evacuare din Afganistan, care a pus capăt celor 20 de prezenţă americană.

Biden a promis că SUA vor părăsi Afganistanul până la a 20-a comemorare a atacutilor şi a spus că este puţin probabil ca talibanii să captureze ţara. Gruparea militantă a preluat controlul ţării în mai puţin de zece zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.