Cel puţin două persoane au fost ucise în Ucraina, unde Rusia a lansat aproximativ 90 de rachete şi 60 de drone explozive vizând infrastructuri energetice într-un atac masiv în noaptea de joi spre vineri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Au fost 60 (de drone de tip) Shahed şi aproape 90 de rachete de diverse tipuri”, enumeră preşedintele ucrainean Volodimir Zeklenski pe reţele de socializare, prezentând ”condoleanţe familiilor celor care au fost ucişi de această teroare”.

Potrivit preşedintelui ucrainean, atacurile au vizat ”centrale electrice, linii de înaltă tensiune, un baraj hidroelectric pe Nipru, locuinţe şi chiar un troleibuz”.

Potrivit operatorului ucainean Energoatom, s-au constatat pene de curent în şapte regiuni.

Guvernatorul regiunii Harkov (nord-est) Oleg Sînegubov, a evocat ”700.000 de consumatori fără electricitate”, fără să precizeze dacă este vorba despre gospodării sau persoane.

Una dintre cele două linii care alimentează Centrala Nucleară Zaporojie, ocupată de Moscova, a fost întreruptă de un bombardament, a anunţat vineri ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Gluşcenko.

LENTOAREA ASISTENŢEI DIN OCCIDENT

”Această situaţie este extrem de periculoasă şi ameninţă să declanşeze o situaţie de urgenţă, pentru că în eventualitatea unei deconectări a acestei linii de comunicare cu reţeaua electrică naţională, Centrala Nuclară Zaporojie se va afla pe marginea prăpastiei unui nou black-out", avertizează Energoatom.

Ministrul Energiei estimează că acest bombardament nocturn al Ucrainei este ”cel mai mare atac împotriva industriei energetice ucrainene din ultima vreme”.

Preşedintele ucrainean a anunţat că Rusia a vizat oraşul şi regiunea Harkov şi regiunile Zaporojie, Sumî (nord), Poltava şi Dnipro (centru), Odesa (sud), Hmelniţki, Viniţia şi Frankivsk (vest).

Forţele Aeriene ucrainene au anunţat că apărarea antiaeriană a doborât 55 dintre 63 drone de tip Shahed şi 37 dintre 88 de rachete.

Volodimir Zelenski şi-a exprimat iritarea faţă de lentoarea asistenţei din Occident, în contextul în care ajutorul din Statele Unite este blocat de luni de zile din cauza rivalităţilor politice între republicani şi democraţi, iar ajutorul din Uniunea Europeană (UE) înregistrează o întîrziere importantă.

”Rachetele ruse nu întârzie, spre deosebire de pachetele de ajutor ale ţării noastre. (Dronele de tip) Shahed nu sunt indecise, spre deosebire de politiceni”, a ironizat el.

”Pentru moment, sunt doi morţi şi cel puţin opt răniţi în (regiunea) Hmelniţki (vest)”, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne.

”Sunt, de asemenea, şase răniţi în Zaporojie (sud), (iar) trei persoane au fost date dispărute în locuri atacate”, precizează ministerul.

RĂZBUNARE

Rusia a lansat joi în zori un atac masiv împotriva Kievului, primul de la începutul lui februarie, iar Ucraina a anunţat că a doborât aproximativ 30 de rachete.

Vladimir Putin a ameninţat anterior că se va răzbuna împotriva unei multiplicări a unor atacuri ucrainene în ultimele zile pe teriroriul rus, duop mai bine doi ani după ce a ordonat invazia Ucrainei.

Kremlinul i-a asigurat mult timp pe ruşi că războiul nu le va afecta viaţa de zi cu zi şi nici teritoriul rus, însă în contextul alegerilor prezidenţiale de la jumătatea lui maertie aceste atacuri s-au multiplicat.

O persoană a fost ucisă, iar mai multe altele au fost rănite vineri dimineaţa într-un atac ucrainean în regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina, a anuţat guvernatorul local.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a distrus, vineri dimineaţa, deasura acestei regiuni, opt rachete trase de sistemul de lansare de rachete Vampire dinspre Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.