Cel puţin 40 de persoane au fost ucise şi peste 140 au fost rănite când bărbaţi înarmaţi au deschis focul cu arme automate asupra spectatorilor de la o sală de concerte din apropiere de Moscova, vineri seară, într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri din ultimele decenii din Rusia care le-a reamintit în special francezilor de atacul terorist din 2015 de la sala Bataclan din Paris, soldat cu 90 de morţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţia teroristă Stat Islamic, grup militant care a revendicat cândva controlul asupra unor zone întinse din Irak şi Siria, a revendicat responsabilitatea pentru atac, deşi rămân unele dubii.

Reacţiile la acest atac şocant, care generează o serie de întrebări şi care vine la nici o săptămână de la alegerile care i-au adus lui Vladimir Putin un al cincilea mandat de preşedinte, nu au întârziat să apară:

PURTĂTOAREA DE CUVÂNT A MINISTERULUI RUS DE EXTERNE, MARIA ZAHAROVA: "Întreaga comunitate mondială este obligată să condamne această crimă monstruoasă. Toate eforturile sunt depuse pentru salvarea oamenilor".

PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL CASEI ALBE, JOHN KIRBY: "Imaginile sunt pur şi simplu oribile şi greu de privit, iar gândurile noastre vor fi, evident, alături de victimele acestui atac armat teribil, teribil".

SENATORUL REPUBLICAN AMERICAN MITT ROMNEY: "Ţintirea şi uciderea intenţionată a civililor este josnică şi malefică, indiferent de autorii ei - Putin împotriva ucrainenilor şi teroriştii împotriva ruşilor. Masacrul de astăzi de la Moscova este tragic".

UNIUNEA EUROPEANĂ este "şocată şi îngrozită" de informaţiile privind un atac terorist la Crocus City Hall, a declarat Peter Stano, principalul purtător de cuvânt al blocului comunitar pentru afaceri externe. Postând pe reţelele sociale, Stano a declarat că UE "condamnă orice atac împotriva civililor".

PREŞEDINTELE FRANŢEI, EMMANUEL MACRON "condamnă cu fermitate atacul terorist revendicat de Statul Islamic" comis vineri într-o sală de concerte din suburbiile Moscovei, potrivit Palatului Elysée. "El monitorizează îndeaproape situaţia", a adăugat preşedinţia franceză. "Franţa îşi exprimă solidaritatea cu victimele, cu familiile lor şi cu întregul popor rus", a continuat Elysée.
 
CONSILIERUL PREZIDENŢIAL UCRAINEAN MIHAILO PODOLIAK: "Să fim sinceri în această privinţă: Ucraina nu a avut absolut nimic de-a face cu aceste evenimente. Avem un război total, pe scară largă, cu armata regulată rusă şi cu Federaţia Rusă ca ţară. Şi, indiferent de orice, totul va fi decis pe câmpul de luptă".

IULIA NAVALNAIA, VĂDUVA LIDERULUI OPOZIŢIEI RUSE ALEKSEI NAVALNÎI: "Toţi cei implicaţi în această crimă trebuie să fie găsiţi şi aduşi în faţa justiţiei".

PREMIERUL ITALIAN GIORGIA MELONI: "Oroarea masacrului civililor nevinovaţi de la Moscova este inacceptabilă. Condamnare fermă şi totală din partea guvernului italian pentru acest act atroce de terorism".

MINISTERUL FRANCEZ DE EXTERNE: "Imaginile care vin de la Moscova sunt teribile. Gândurile noastre se îndreaptă către victime şi răniţi şi către poporul rus. Trebuie să se facă lumină asupra acestor acte odioase".

MINISTERUL GERMAN DE EXTERNE: "Imaginile cu atacul oribil asupra unor oameni nevinovaţi de la Crocus City Hall de lângă Moscova sunt îngrozitoare. Contextul trebuie să fie clarificat rapid. Cele mai profunde condoleanţe ale noastre se îndreaptă către familiile victimelor".

SPANIA a fost "şocată" de atac şi a declarat că "condamnă toate formele de violenţă". "Solidaritatea noastră se îndreaptă către victime, familiile lor şi poporul rus", a declarat Ministerul Afacerilor Externe pe X.

SECRETARUL GENERAL AL ONU, ANTONIO GUTERRES "condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist" de la Moscova, a declarat purtătorul său de cuvânt adjunct, Farhan Haq, într-un comunicat.

MINISTRUL ISRAELIAN DE EXTERNE, ISRAEL KATZ, s-a declarat "întristat de evenimentele tragice din această seară de la Moscova", într-un mesaj postat pe X. "Gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor şi de toţi cei afectaţi", a transmis şeful diplomaţiei israeliene.

AUTORITATEA PALESTINIANĂ şi-a exprimat, de asemenea, "condamnarea fermă". Biroul preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas a reafirmat "respingerea terorismului".

MINISTRUL VENEZUELEAN DE EXTERNE YVAN GIL: "Ne exprimăm cea mai fermă condamnare a atacului armat care a avut loc astăzi la Moscova, în centrul expoziţional Crocus City Hall, împotriva civililor. Transmitem condoleanţe familiilor victimelor şi suntem solidari cu guvernul rus"

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.