Rebeli kurzi au detonat luni o maşină-capcană la un post de control în trafic al poliţiei, în sud-estul Turciei, omorând cinci poliţişti şi doi civili şi rănind alte 20 de persoane, au anunţat oficiali locali, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul a vizat un post de control al poliţiei din trafic situat pe o autostradă care asigură legătura între oraşul Diyarbakir şi localitatea Batman, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

Explozia a provocat un crater uriaş în autostradă. În imagini difuzate de televiziuni, apare o clădire de trei etaje puternic avariată de explozie.

Oficiali au atribuit atacul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Biroul guvernatorului Diyarbakirului a anunţat că opt poliţişti au fost răniţi în atac.

Vicepremierul Numan Kurtulmus a declarat pentru presă că un copil - al unuia dintre ofiţerii de poliţie - se află printre morţi.

Confruntări armate între PKK şi forţe de securitate turce au fost reluate anul trecut, după prăbuşirea unui armistiţiu. PKK a vizat în mod frecvent poliţia sau armata în atacuri cu dispozitive explozite improvizate plasate la marginea drumului sau cu maşini-capcană.

Un val de atacuri PKK a vizat săptămâna trecută poliţişti şi militari în sud-estul ţării, o regiune cu populaţie majoritar kurdă, inclusiv la Diyarbakir. În aceste atacuri au fost ucise cel puţin 12 persoane. Comandantul PKK Cemil Bayik a ameninţat săptămâna trecută, prin intermediul presei kurde şi turce, cu o intensificare a atacurilor vizând poliţia.

Atacul de luni are loc în contextul în care PKK marchează începutul campaniei sale militare din 1984 prin atacuri asupra forţelor paramilitare din cadrul poliţiei în două oraşe - Eruh şi Semdinli - din sud-estul ţării.

Peste 600 de membri ai forţelor turce de securitate şi mii de militanţi PKK au fost ucişi de la reluarea ostilităţilor cu PKK anul trecut, potrivit agenţiei Anadolu. Asociaţii în domeniul drepturilor omului afirmă că sute de civili au fost ucişi în aceste confruntări.

Ankara şi aliaţii săi consideră PKK o organizaţie teroristă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.