Asasinarea unui ofiţer din cadrul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, va fi răzbunată, anunţă preşedintele iranian Ebrahim Raisi, la o zi după uciderea acestui colonel, Sayyad Khodai, la Teheran într-un atac fără precedent din noiembrie 2020, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”N-am nicio îndoială, sângele acestui martir va fi răzbunat”, declară Raisi la televiziunea de stat, după asasinarea colonelului Sayyad Khodai, ucis prin împuşcare, potrivit unor surse oficiale.

”Nu mă îndoiesc că sângele acestui mare martir va fi răzbunat”, insistă el.

”MÂNA AROGANŢEI MONDIALE”

Colonelul Sayyad Khodai a fost asasinat duminică prin împuşcare, de către doi motociclişti, în estul capitalei, potrivit unor surse oficiale.

Acest militar este cea mai importantă figură a cărei ucidere în Iran este anunţată de către Teheran de la asasinarea fizicianului în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh.

Fizicianul a fost ucis în noiembrie 2020, în apropiere de capitala iraniană, într-un atac vizând un convoi în care se afla, un atac imputat de către Iran Israelului.

”Nu există nicio îndoială că mâna aroganţei mondiale se vede în această crimă”, denunţă Raisi, referindu-se la Statele Unite şi la aliaţii lor, în frazeologia oficială a Republicii islamice.

”ACT TERORIST”

”Insist asupra unei urmăriri serioase (a criminalului) de către oficiali din securitate”, subliniază Raisi, care urmează să efectueze o vizită ofcială în Oman, la invitaţia sultanului Haitham.

Potrivit televiziunii de stat, ”ceremonia de adio” a colonelului a avut loc la ora locală 17.00 (15.30, ora României), la Teheran.

Gardienii Revoluţiei îl prezintă pe Sayyad Khodaï drept un ”apărător al sanctuarului” şi denunţă un ”act terorist”.

Această expresie desemnează orice persoană care lucrează în contul Republicii islamice în Siria sau Irak, două ţări în care există locuri de cult şiite şi în care Iranul susţine că este prezent prin intermediul a ceea ce prezintă drept ”consilieri militari”.

”Cei care au pierdut pe câmpul (de luptă) împotriva apărătorilor sanctuarului îşi manifestă, în acest fel, disperarea”, apreciază Ebrahim Raisi, fără să facă alte precizări.

Potirvit postului de televiziune, colonelul era ”cunoscut” în Siria.

”Sayyad Khodai, un apărător al sanctuarului, a fost asaisnat într-un atac armat comis de doi motociclişti pe strada Mojahedin-é Eslam, la Teheran”, anunţa duminică agenţia oficială iraniană de presă Irna.

Gardienii Revoluţiei au precizat apoi că erste vorba despre un colonel.

O anchetă este în curs în vederea identificării ”agresorului sau agresorilor”, anunţat duminică Gardienii Revoluţiei.

Irna a publicat imagini în care apare un bărbat plin de sânge, aşezat pe scaunul şoferului unei maşini ale cărei geamuri au fost sparte.

Sayyad Khodai a fost atins de cinci gloanţe în acest atac, în timp ce se întorcea acasă, potrivit agenţiei.

Potrivit agenţiei de presă Tasnim, Khodai se afla ”aproape de locuinţă” când a fost asasinat. ”Soţia sa a fostprima persoană care a descoperit corpul”, potrivit acste surse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.