Serviciile de informaţii militare ucrainene au declarat, marţi, că Iranul intenţionează să trimită peste 200 de drone de luptă forţelor ruseşti, inclusiv noua dronă de luptă iraniană Arash-2, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciul de informaţii al apărării din Ucraina, parte a Ministerului Apărării, a declarat că "un lot de peste 200 de drone de luptă Shahed-136, Mohajer-6 şi Arash-2 este planificat să fie trimis din Iran în Federaţia Rusă la începutul lunii noiembrie". 

 Agenţia de informaţii a precizat, într-o postare pe Telegram, că vehiculele aeriene fără pilot "vor fi livrate prin Marea Caspică în portul Astrahan". 

 Agenţia afirmă că dronele vor fi transportate în stare dezasamblată şi, odată intrate pe teritoriul rus, "vor fi colectate, vopsite şi aplicate cu marcaje ruseşti". 

Agenţia de informaţii nu a precizat cum a obţinut informaţiile despre transporturi.  

Orice desfăşurare a dronei Arash-2 de către Rusia în războiul din Ucraina ar putea pune şi mai multă presiune asupra apărării aeriene deja puse la încercare a ţării.  

De la 13 septembrie, când ruşii au folosit pentru prima dată drone de atac împotriva Ucrainei, forţele de apărare aeriană ale ţării spun că au doborât peste 300 de drone de atac - dar zeci au reuşit să îşi atingă ţintele şi să distrugă infrastructura energetică vitală. 

Arash-2 are potenţialul de a fi un "mare schimbător de joc" în războiul din Ucraina, deoarece "poate transporta de cinci ori mai mulţi explozibili decât Shahed".  

Existenţa lui Arash-2 a fost dezvăluită pentru prima dată în 2019, dar capacităţile sale precise rămân necunoscute. Drona poartă numele lui Arash Arcaşul, o figură eroică din mitologia iraniană care avea cea mai puternică lovitură cu o săgeată. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.