Kievul anunţă miercuri că a recucerit de la armata rusă cinci localităţi în regiunea Herson (sud), în care Ucraina poartă o contra-ofensivă şi în care respinge trupe ruse în această regiune pe care Moscova afirmă că a anexat-o, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Forţele armate ale Ucrainei au eliberat încă cinci localităţi în districtul Berislav al regiunii Herson, şi anume Novovasîlivka, Novogrîgorivka, Nova Kamianka, Trîfonivka şi Şervone”, anunţă preşedinţia ucraineană.

Forţele ucrainene poartă, de săptămâni de zile, o contra-ofensivă în această regiune aflată sub controlul armatei ruse din primele săptămâni ale Războiului rus în Ucraina.

Armata ucraineană a făcut, la începutul lui octombrie, după ce s-a lovit de o rezistenţă rusă puternică, recuceriri importante în regiune, pe malul Niprului, la sud de oraşul industrial Krivoi Rog.

Kievul a vizat poduri, în regiunea Herson, în mai multe rânduri, cu scopul de a perturba aprovizionarea logistică a forţelor ruse.

Regiunea Herson este una dintre cele patru regiuni a căror anexare a fost revendicată de către Moscova, o decizie respinsă de către Kiev şi Occident.

Pe de altă parte, Ministerul britanic al Apărării afirmă în ultimul său raport privind situaţia în Ucraina, că Rusia - care foloseşte drone iraniene ”cel puţin din august” - a desfăşurat drone sinucigaşe de tip Shahed-136 în cursul ”ploii” de rachete din Ucraina, luni.

În schimb, ”este puţin probabil ca ele să-şi îndeplinească în mod satisfăcător obiectivul de a lovi în profunzime, la care aspira Rusia folosindu-le”, se arată în raport.

În pofida unei autonomii importante - de până la 2.500 de kilometri -, acest tip de dronă este dotată doar cu încărcătură explozivă mică.

”Avioanele de luptă tactice ruseşti au în continuare doar un efect limitat pe teritoriul ucrainean, iar lipsa unei capacităţi de lovire operaţionale fiabile, durabile şi precise este probabil una dintre lacunele importante ale capacităţii ruse în Ucraina”, analizează ministerul britanic în această notă.

Rusia ar fi comandat în Iran aproximativ 2.400 de drone iraniene, potrivit spionajului ucrainean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.