Armata sudaneză a desfăşurat luni trupe în jurul cartierului său general la Khartoum, în faţa căruia s-au adunat - a treia zi consecutiv - mii de manifestanţi care cer demisia preşedintelui Omar al-Bashir, potrivit unor martori, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Când armata este aici, nu ne este frică”, au scandat manifestanţii, făcând semnul victoriei, ”V”.

De la izbucnirea contestării în Sudan, la 19 decembrie, armata nu s-a amestecat în reprimarea protestelor, condusă de către puternicul serviciu de informaţii (NISS) şi forţele de poliţie antirevoltă.

Adunaţi de sâmbătă în faţa complexului în care se află sediul armatei şi al Ministerului Apărării, nu departe de reşedinţa preşedintelui, mii de manifestanţi îndeamnă neîncetat militarii să le suţină mişcarea împotriva Guvernului şi preşedintelui.

Militari au instalat luni baricade pe mai multe străzi din apropierea cartierului general al armatei, cu scopul de a împiedica vehicule să se apropie, au declarat martori. Ei nu au intervenit împotriva manifestanţilor.

Vehicule care transportau membri NISS şi ai poliţiei antirevoltă au luat poziţie, luni dimineaţa, în apropierea sediului armatei şi au încercat, în mai multe rânduri, să disperseze persoanele adunate la protest, potrivit unor martori.

Aceste forţe de securitate ”au început să tragă cu gaze lacrimogene asupra maifestanţilor”, a declarat un martor sub protecţia anonimatului.

Tiruri s-au auzit, de asemenea, însă fără ca originea lor să poată fi identificată. Potrivit unor activişti aflaţi la faţa locului, armata a tras în aer, însă informaţia nu a fost confirmată imediat.

”PROTEJAREA MANIFESTANŢILOR”

Mii de bărbaţi şi femei participă de sâmbătă la cea mai mare adunare organizată de la 19 decembrie.

Organizatorii contestării i-au îndemnat, într-un comunicat, pe locuitorii capitalei şi din vecinătate să se alăture manifestanţilor.

”Forţele de securitate ale regimului încearcă să disperseze ocuparea (sit-in) cu forţa”, a anunţat luni Alianţa pentru schimbare şi libertate în comunicatul său, referindu-se la poliţia antirevoltă şi la serviciile de informaţii.

Numeroase persoane au fost văzute de martori în timp ce aduceau hrană şi apă la locul adunării.

Această Alianţă a unor partide de opoziţie şi profesionişti sudanezi a îndemnat armata, luni dimineaţa, mai târziu, să îi protejeze pe manifestanţi de NISS şi poliţie.

”Noi dorim ca voi, tineri ofiţeri şi militari, să vă angajaţi să îndepliniţi rolul unei armate naţionale, acela de a proteja poporul”, subliniază Alianţa într-un comunicat.

De la începutul mişcării, 32 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor. Human Rights Watch (HRW) a evocat cel puţin 51 de morţi.

În cursul adunărilor precedente, protestatarii au încercat, în mai multe rânduri, să meargă către locuri simbolice ale puterii, precum palatul prezidenţial, însă au fost împiedicaţi cu gaze lacrimogene trase de forţe de securitate.

”APEL LA SCHIMBARE”

Declanşate de decizia Guvernului de a tripla preţul pânii, într-un context economic dificil, manifestaţiile s-au transformat rapid în contestare a lui al-Bashir, care conduce ţara de la lovitura de stat don 1989.

Sudanul - amputat de trei sferturi din rezervele sale de petrol, în urma independenţei Sudanului de Sud, în 2011 - se confruntă cu o inflaţie de aproape 70% pe an şi cu un grav deficit de devize străine.

Consiliul de securitate sudanez, un organ prezidat de către al-Bashir şi din care fac parte conducătorii de cel mai înalt rang ai armatei şi serviciilor de securitate, a afirmat duminică că cererile protestatarilor ”urmează să fie auzite”.

Manifestaţiile din ultimele zile au coincis cu întreruperi ale electricităţii în toată ţara, pe care Ministerul Electricităţii le-a atribuit unei probleme tehnice.

De la începutul mişcării, al-Bashir - care se confruntă cu cea mai importantă provocare de când a ajuns la putere, potrivit unor experţi - a refuzat să demisioneze. După ce a încercat să reprime contestarea prin forţă, el a instaurat starea de urgenţă în întreaga ţară, la 22 februarie.

Mobilizarea a scăzut puternic, de atunci, până sâmbătă, data marcării revoltei de la 6 aprilie 1985, care a condus la răsturnarea regimului preşedintelui Jaafar al-Nimeiri.

”Poporul sudanez a arătat o rezistenţă remarcabilă în faţa obstacolelor extraordinare cu care s-a confruntat în ultimii ani”, a apreciat  duminică Uniunea Europeană (UE), catalogând adunările din ultimele două zile drept ”fără precedent”.

UE aşteaptă ca Sudanul să răspundă ”apelului la schimbare” printr-un angajament de a efectua ”reforme esenţaile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.