Israelul a cerut locuitorilor din mai multe zone din Rafah, în Fâşia Gaza, să plece şi să se îndrepte spre "zona umanitară extinsă", în timp ce se pregăteşte să îşi intensifice operaţiunea militară în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul, relatează SkyNews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ciuda presiunilor puternice din partea SUA, Israelul a declarat că îşi va continua asaltul asupra oraşului din sudul ţării, unde s-au refugiat peste un milion de persoane, dintre care aproximativ jumătate sunt copii.

Forţele israeliene susţin că militanţii Hamas se ascund în această zonă.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Tensiunile legate de ofensiva care se pregăteşte la Rafah l-au determinat pe preşedintele Joe Biden să avertizeze că SUA vor înceta să mai furnizeze Israelului anumite arme, dacă va continua invazia. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis însă că va continua atacul cu sau fără armele americane, afirmând într-o declaraţie sfidătoare că israelienii "vor lupta cu mâinile goale", dacă va fi nevoie.

Israelul afirmă că Rafah este ultimul bastion Hamas din Gaza şi că este esenţial pentru obiectivul său de a distruge capacităţile grupului şi de a obţine eliberarea zecilor de ostatici capturaţi în atacul Hamas din 7 octombrie, care a declanşat războiul. Cu toate acestea, Hamas s-a regrupat în mod repetat, chiar şi în cele mai afectate zone din Gaza.

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au ocupat săptămâna trecută punctul de trecere a frontierei cu Egiptul de la Rafah, ceea ce a fost, potrivit acestora, o "operaţiune precisă şi ţintită".  Iniţial, IDF a ordonat evacuarea cartierelor din estul oraşului. Peste 150.000 de persoane au fugit deja din Rafah. Mulţi au fugit într-o "zonă umanitară extinsă", desemnată de IDF pe coastă şi în nord-vest, unde condiţiile sunt "îngrozitoare", potrivit lucrătorilor umanitari de acolo, scrie The Guardian.

Noile instrucţiuni adresate rezidenţilor - şi transmise prin intermediul lansării de pliante şi mesaje pe reţelele sociale - sugerează că o viitoare ofensivă va duce IDF în centrul oraşului Rafah. "Vă aflaţi într-o zonă de luptă periculoasă. Hamas încearcă să îşi refacă capacităţile în regiune şi, prin urmare, IDF va acţiona cu mare forţă împotriva organizaţiilor teroriste din regiunea în care vă aflaţi şi, prin urmare, toţi cei care se află în aceste zone se expun la pericol, atât ei, cât şi familiile lor" - se spune în pliantele în care armata israeliană le indică oamenilor unde să plece.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.