Un înalt prelat al bisericii catolice, arhiepiscopul Philip Wilson, a fost găsit vinovat de o Curte de justiţie din Australia că a protejat un preot care a abuzat sexual mai mulţi copii în 1970, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Philip Wilson, arhiepiscop de Adelaide, este prelatul cu cea mai înaltă poziţie în Biserică condamnat pentru o astfel de infracţiune. 

El a fost găsit vinovat de faptul că a acoperit abuzul sexual al unui preot pedofil asupra unui băiat de altar în statul australian Noua Galie de Sud. În timpul procesului său, episcopul a negat că unele victime i-ar fi mărturisit că au fost abuzate.  

Într-un comunicat transmis de Biserică miercuri, Wilson a afirmat că a fost "evident dezamăgit" de verdict şi că se va apăra în instanţă. 

Luna trecută, Wilson a declarat pentru Curtea locală din Newcastle că nu a ştiut de acţiunile preotului James Fletcher, care au avut loc pe când era asistent de preot în Maitland, la 130 de kilometri nord de Sydney. 

Fletcher a fost mai târziu condamnat pentru că a abuzat sexual nouă copii în 2004 şi a murit în închisoare în 2006. 

Una dintre victimele sale, fostul băiat de altar Peter Creigh, a declarat Curţii că i-a descris abuzul lui Wilson în detaliu în 1976, la cinci ani după ce a avut loc. 

Magistratul Robert Stone a respins spusele lui Wilson, care a susţinut că nu îşi aminteşte să fi avut acele conversaţii, şi a stabilit că Peter Creigh ar fi un martor de încredere. 

Preotul a ştiut că "ceea ce asculta era o informaţie credibilă şi că acuzatul a vrut să protejeze Buserica şi reputaţia sa", a spus magistratul Stone. 

O altă victimă, care nu a putut fi numită, a afirmat în faţa instanţei că a dezvăluit abuzul în confesional pe când avea 11 ani. El a susţinut că Wilson l-a făcut mincinos şi a primit drept pedeapsă 10 rugăciuni.  

Avocaţii lui Wilson au încercat să închidă cazul de patru ori, după ce prelatul de 67 de ani a fost diagnosticat cu Alzheimer. 

El va primi sentinţa în iunie şi ar putea fi condamnat la o pedeapsă de maximum 2 ani de închisoare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.