Economistul argentinian libertarian Javier Milei a fost învestit duminică în funcţia de preşedinte al Argentinei, el avertizând în discursul său inaugural că nu are altă alternativă decât un şoc fiscal puternic şi dureros pentru a rezolva cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, cu o inflaţie care se îndreaptă spre 200%, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu există nicio alternativă la o ajustare şoc", a declarat el pe treptele Congresului, după ce a preluat funcţia de preşedinte, în aplauzele mulţimii de susţinători, în ciuda faptului că Milei a spus că economia se va înrăutăţi pe termen scurt. "Nu există bani".

Milei, în vârstă de 53 de ani, un fost analist de televiziune care a devenit celebru cu tirade pline de injurii la adresa rivalilor, a Chinei şi a papei, preia conducerea de la liderul peronist Alberto Fernandez, al cărui guvern a fost afectat de eşecuri în a ţine în frâu creşterea preţurilor.

"Guvernul demisionar ne-a lăsat în drum spre hiperinflaţie", a spus Milei. "Vom face tot ce putem pentru a evita o astfel de catastrofă".

Deşi discursul a fost lipsit de detalii, Milei a spus că paşii cheie vor include o ajustare fiscală echivalentă cu 5% din PIB-ul ţării prin tăieri care, a spus el, vor fi suportate de "stat şi nu de sectorul privat".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.