Arabia Saudită anunţă execuţia marţi a şapte persoane condamnate la moarte cu privire la ”terorism”, cel mai mare număr de execuţii în această ţară de la Golful Persic de la execuţia a 91 de persoane în martie 2022, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bilanţul execuţiilor creşte, astfel, de la începutul anului, la 29, între care se află alte 11 execuţii cu privire la terorism, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza anunţurilor autorităţilor saudite.

Cei şapte acuzaţi, ale căror naţionalităţi nu au fost precizate, dar ale căror nume sugerează că este vorba despre saudiţi, au fost condamnaţi la moarte după ce au fost găsiţi vinovate de ”crearea şi finanţarea unor organizaţii şi entităţi teroriste (...) cu scopul de a aduce atingere securităţii şi stabilităţii societăţii”, potrivit agenţiei oficiale saudite de presă SPA, care citează un comunicat al Ministerului saudit de Interne.

Arestaţi în perioada decembrie 2019 şi ianuarie 2022, cei şapte condamnaţi au fost executaţi la Riad, după confirmarea pedepei de către Curtea de Apel specializată şi de către Curtea Supremă.

Monarhia petrolieră saudită este una dintre ţările care aplică cel mai mult pedeapsa capitală.

În 2023, 170 de persoane au fost executate în regat, după ce în 2022 au fost ucise 147.

Un record de 187 de execuţii a fost înregistrat în 2019.

În martie 2022, execuţia a 91 de persoane într-o singură zi, toate cu privire la infracţiuni legate de ”terorism”, a provocat un val de indignare la nivel internaţional.

Autorităţile saudite consideră însă execuţiile - mai ales prin decapitare - ”compatibile cu şaria (legea islamică)” şi necesare în vederea ”menţinerii ordinii publice”.

Potrivit mai multor organizaţii, execuţiile au crescut mult după venirea la putere, în 2016, a regelui Salman, care i-a lăsat frâiele regatului fiului său Mohammed Bin Salman, cunoscut şi drept ”MBS”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.