Autorităţile din provincia canadiană British Columbia au declarat stare de urgenţă, din cauza celor peste 180 de incendii cu care se confruntă, ce au dus la evacuarea a aproximativ 7.000 de persoane, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incendiile ameninţă mai multe comunităţi din centrul provinciei. Cel mai puternic dintre ele, Gustafsen, aflat în apropiere de oraşul 100 Mile House, la 400 de kilometri nord de Vancouver, acoperea sâmbătă după-amiază aproximativ 3.200 de hectare.Circa 120 de pompieri erau mobilizaţi pentru a-l stinge.

“Potrivit aşteptărilor, incendiul se va extinde substanţial în următoarele ore, iar creşterea va depinde de vreme şi de vânt”, a anunţat agenţia, cerând oamenilor să fie precauţi şi să evite zonele afectate.

Nimeni nu a fost rănit, iar autorităţile le cer locuitorilor să îşi ia toate măsurile de precauţie pentru a fi în siguranţă.

Guvernul federal a dat asigurări că monitorizează situaţia şi că este pregătit să ofere asistenţe la nevoie. În plus, alte provincii din ţară şi-au oferit deja ajutorul.

De exemplu, provincia Saskatchewan a trimis trei avioane şi 30 de pompieri, dar şi personal auxiliar.

În total, aproximativ 260 de pompieri din afara provinciei ar urma să ajungă în British Columbia săptămâna viitoare, a anunţat ministrul pentru Resurse Naturale John Rustad.

Autorităţile forestiere au afirmat că fulgerele, vântul puternic şi temperaturile ridicate au contribuit la răspândirea flăcărilor, astfel că incendiile acoperă în prezent sute de kilometri. Iar vremea caldă ar urma să continue în următoarele zile, au avertizat meteorologii, subliniind că o mare parte din sudul provinciei British Columbia este ameninţat de incendii.

"Starea vremii nu este favorabilă”, a admis Rustad. „Focul se comportă foarte agresiv, astfel că un atac direct este dificil”, a adăugat el.

"Indiferent ce aduc aceste incendii de vegetaţie, vom depăşi”, a afirmat premierul provinciei, John Horgan, într-un comunicat.

British Columbia se confruntă, în medie, cu 2.000 de incendii pe an, dar majoritatea sunt stinse sau controlate în decurs de 24 de ore.

Aceasta este pentru prima dată când autorităţile din British Columbia declară stare de urgenţă în ultimii 14 ani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.