Cel puţin 547 de copii dintr-un cor german celebru, din Regensburg, au fost victime ale unor abuzuri şi violuri comise între 1945 şi începutul anilor ’90, inclusiv când corul a fost condus de fratele fostului Papă Benedict al XVI-lea, arată o anchetă ale cărei rezultate au fost publicate marţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape 500 de copii din corul Regensburger Domspatzen au fost victime ale unor abuzuri fizice, iar 67 au fost supuşi la agresiuni sexuale, inclusiv violuri, a anunţat Ulrich Weber, un avocat însărcinat de Biserică să facă lumină în acest dosar adus în prim plan în 2010.

Acest număr este mult peste cel publicat în ianuarie 2016, când un raport intermediar a evocat 231 de victime. În februarie 2015, autorităţile catolice locale au vorbit de 72 de victime.

Faptele vizate, produse în special în perioada în care corul a fost condus de fratele fostului Papă Benedict al XVI-lea, Georg Ratzinger, între 1964 şi 1994, acoperă infracţiuni precum privarea de hrană, lovituri, agresiuni sexuale sau viol. Majoritatea s-au prescris, astfel că 49 de suspecţi pentru violenţe nu vor fi urmăriţi în justiţie.

În schimb, fiecare dintre victime ar urma să primească despăgubiri de până la 20.000 de euro.

Copii au descris timpul petrecut în acest cor cunoscut pe plan mondial drept „o închisoare, un infern, o tabără de concentrare” şi drept „cel mai rău moment din viaţă, marcat de frică, violenţă”, a spus Weber.

Georg Ratzinger în vârstă de 93 de ani, a dat asigurări că nu a ştiut de abuzurile sexuale comise în corul fondat în 975, în Evul Mediu.

Pe de altă parte, Weber susţine că Ratzinger a ştiut, dar a preferat să „îşi întoarcă privirea”, deoarece „cultura tăcerii” domnea în cor, iar protecţia instituţiei a primat.

În 2010, un fost membru al corului, şeful orchestrei şi compozitorul german Franz Wittenbrink, a vorbit pentru Der Spiegel despre violenţa de care era capabil Georg Ratzinger, evocând un „sistem de pedepse sadice legate de relaţii sexuale”.

Scandalul este unul dintre numeroasele care au afectat în ultimii ani Biserica Catolică. Benedict al XVI-lea, dar şi succesorul său, Papa Francisc, şi-au cerut scuze pentru cazurile de pedofilie din rândul clerului.

În Germania, o şcoală a ordinului iezuit din Berlin s-a aflat în centrul unui scandal de pedofilie: doi preoţi au comis abuzuri sexuale sistematice asupra unor elevi, în anii ’70 şi ’80.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.