Aproximativ 200.000 de persoane au ieşit pe străzile din Germania în cadrul unor noi proteste faţă de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sâmbătă au avut loc proteste şi în Dresda, Mainz şi Hanovra, semn al alarmei tot mai mari faţă de sprijinul public puternic pentru AfD.

Aproximativ 150.000 de persoane s-au adunat în faţa clădirii parlamentului Reichstag din Berlin, unde manifestanţii s-au adunat sub sloganul "Noi suntem zidul de foc" pentru a protesta faţă de extremismul de dreapta şi pentru a-şi arăta sprijinul pentru democraţie.

Cancelarul Olaf Scholz a scris pe X: "Fie că este vorba de Eisenach, Homburg sau Berlin: în oraşele mici şi mari din întreaga ţară, mulţi cetăţeni se reunesc pentru a demonstra împotriva uitării, a urii şi a discursului instigator la ură".

El a spus că protestele au fost "un semn puternic în favoarea democraţiei şi a constituţiei noastre".

Succesul AfD a stârnit îngrijorarea partidelor principale din Germania, care se tem că ar putea câştiga trei alegeri de stat în estul Germaniei în septembrie, chiar dacă sondajele recente au arătat o uşoară scădere a susţinerii AfD.

Jakob Springfeld, reprezentant al ONG-ului Reţeaua de Solidaritate Saxonia, s-a declarat şocat de faptul că a fost nevoie de atât de mult timp pentru demonstraţii faţă de extrema dreaptă, având în vedere că AfD a avut deja succes în multe comunităţi mai mici.

"Dar acum există un şoc. Iar faptul că această zguduială vine oferă speranţă, cred eu", a spus el.

La începutul acestei săptămâni, un sondaj Forsa a arătat că sprijinul pentru AfD a scăzut sub 20% pentru prima dată din iulie, alegătorii citând demonstraţiile la nivel naţional împotriva extremei drepte ca fiind cea mai importantă problemă.

Potrivit sondajului, AfD a rămas pe locul al doilea, după principalul partid de opoziţie, Uniunea Creştin-Democrată conservatoare, cu 32%, în timp ce social-democraţii de centru-stânga ai lui Scholz s-au clasat pe locul al treilea, cu 15%.

Protestele, care se află acum în cea de-a patra săptămână, au urmat unui raport de luna trecută potrivit căruia doi membri de rang înalt ai AfD au participat la o întâlnire pentru a discuta planurile de deportare în masă a cetăţenilor de origine străină. AfD a negat că propunerea ar fi reprezentat politica partidului.

Co-liderul AfD, Tino Chrupalla, a declarat pentru postul de televiziune Deutschlanfunk că, deşi este "legitim să se iasă în stradă", protestatarii nu ar trebui să permită să fie folosiţi pentru a distrage atenţia partidelor de la problemele reale ale ţării. Chrupalla a declarat că Germania include germani proveniţi din familii de migranţi şi că partidul său nu intenţionează să-i expulzeze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.