Mii de demonstranţi s-au adunat în faţa clădirii Reichstag din centrul Berlinului pentru a se opune rasismului şi extremei drepte, fiind planificate multe alte mitinguri paşnice în întreaga ţară, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piaţa, aflată chiar în inima cartierului guvernamental, era plină la prânz şi oamenii au continuat să vină. 

"Toţi împreună împotriva fascismului", a scandat mulţimea la demonstraţie, care a fost transmisă în direct pe YouTube de către organizatori, mişcarea Hand in Hand, care reuneşte peste 1.500 de organizaţii, inclusiv Friday for Future şi alianţa cetăţenească Campact.

Până la 100.000 de persoane erau aşteptate să participe, potrivit poliţiei, citată de radio RBB. Poliţia capitalei a declarat că a desfăşurat 700 de ofiţeri la acest eveniment.

Fie că este vorba de Eisenach, Homburg sau Berlin: în oraşele din întreaga ţară, numeroşi cetăţeni se adună şi în acest weekend pentru a manifesta împotriva uitării, a urii şi a incitării la ură. "Un semn puternic pentru democraţie şi Constituţia noastră", a declarat sâmbătă dimineaţă cancelarul federal Olaf Scholz pe reţeaua de socializare X.

Staţia de metrou Poarta Brandenburg a fost închisă, a precizat BVG pe X, compania de gestionare a transportului public din oraş, în timp ce traficul a fost perturbat în cartierul Mitte.

Sute de manifestaţii au avut loc în toată Germania din decembrie.

Ele reflectă şocul provocat de dezvăluirea, la 10 ianuarie, de către presa germană de investigaţii Correctiv, a unei reuniuni a extremiştilor la Potsdam, lângă Berlin, unde, în noiembrie, s-a discutat un plan de expulzare în masă a străinilor sau a persoanelor de origine străină.

Pe fondul încetinirii economice şi al inflaţiei, partidul anti-migranţi şi anti-sistem Alternativa pentru Germania (AfD) este în continuă creştere în sondaje, cu câteva luni înainte de trei alegeri regionale importante în estul ţării.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.