Aproximativ 178 de gardieni şi membri ai personalului administrativ sunt reţinuţi ostatici în şapte închisori din Ecuador, anunţă Administraţia penitenciară ecuadoriană (SNAI), iar revoltele se multiplică în această ţară care s-a declarat în ”război” împotriva bandelor criminale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alţi 39 de agenţi penitenciari sunt ţinuţi ostatici - crescând totalul gardienilor la 158, iar al personalului administrativ la 20 - în închisori, din care deţinuţi trag în forţe de ordine situate în exterior, potrivit aceleiaşi surse.

Mai multe revolte şi luări de ostitci au loc de luni în mai multe închisori, arată înregistrări video terifiante, difuzate pe reţele de socializare, în care ostaticii sunt ameninţaţi cu cuţite de către deţinuţi mascaţi.

7.800 DE OMORURI ÎN 2023

Evadarea duminică dintr-o închisoare de înaltă securitate de la Guayaquil (sud-vest) a temutului lider al gangului Choneros, Adolfo Macias, alias Fito, şi revolte în numeroase închisori din ţară au declanşat un răspuns în forţă al preşedintelui Daniel Noboa, în vârstă de 36 de ani, ales în toamnă cu promisiunea de a restabili securitatea în Ecuador.

Un ultim bilanţ oficial anunţă 16 morţi.

”Ne aflăm în stare de război şi nu putem ceda acestor grupuri teroriste”, a subliniat Daniel Noboa după ce a declarat, cu o zi în urmă, Ecuadorul în ”conflict intern armat”.

Ecuadorul - odinioară o oază de pace - este devastat de violenţe după ce a devenit principalul punct de export al cocaine produse în Peru şi Columbia vecine.

Asasinatele au crescut cu 800% în perioada 2018-2023 - de la patru la 46 la o sută de mii de locuitori.

În 2023, 7.800 de omucideri au fost înregistrate, iar 220 de tone de doguri confiscate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.