Antreprenorul democrat Andrew Yang, care a marcat campania prezidenţială americană prin propunerea plătirii sumeide 1.000 de dolari fiecărui american fără vreo condiţie, şi-a anunţat candidatura în alegerile la Primăria New Yorkului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest fiu al  unor imigranţi taiwanezi, în vârstă de 46 de ani, un avocat care a devenit antrepenor în domeniul tehnologiei, şi-a anunţat candidatura pe Twitter, într-o înregistrare video în care apare făcând skateboard, împreună cu soţia sa, pe Brooklyn Bridge, şi vorbind despre voinţa sa de a redresa prima metropolă, zguduită de zece luni de pandemie.

”Am venit la New York acum 25 de ani, m-am maturizat aici, m-am îndrăgostit aici, aici am devenit tată. Să văd oraşul nostru suferind atât de mult îmi face rău la suflet”, scrie el.

Notorietatea pe care a dobândit-o în campania prezidenţială - el a ieşit din cursă după alegerile primare din New Hampshire, în februarie 2020 -, prezenţa sa pe reţele de socializare, susţinătorii săi fervenţi din cadrul "Yang Gang" şi talentul său în colectarea de fonduri îl plasează între numele grele în aceste alegeri.

Unii îi reproşează, cu toate acestea, că petrece prea mult timp în afara oraşului pe care se ambiţionează să-l conducă. El şi-a petrecut ultimele săptămâni în Georgia, pentru a-i ajuta pe democraţi să obţină victoriile în cele două scrutine-cheie din Senatul american.

Alegerile prin care urmează să fie desemnat succesorul democratului Bill de Blasio sunt prevăzute în noiembrie. Însă, în bastionul democrat al New Yorkului, cursa în alegerile primare are loc în iunie.

Redresarea economică se anunţă drept tema centrală, într-un oraş din care au fugit zeci de mii de locuitori după ce noul coronavirus a făcut ravagii în oraş, în primăvară, de când numeroase magazine s-au închis, cartiere de afaceri au rămas pustii, şomajul şi infracţionalitatea au explodat, iar criza bugetară se profilează, alimentând temeri cu privire la o întoarcere a oraşului în perioada sa sumbră din anii '70-'80.

Aproximativ 30 de candidaţi se înghesuie în aceste alegeri primare.

Potrivit unui sondaj de la jumătatea lui decembrie, realizat în rândul alegătorilor democraţi, Andrew Yang se clasa primul - în pofida faptului că nu îşi anunţase oficial candidatura atunci -, la egalitate cu Eric Adams, un fost poliţist de culoare care conduce Brooklynul din 2013.

Alt candidat important, Raymond McGuire, este unul dintre ceimai respectaţi bacnheri newyorkezi şi se bucură de suţinerea Wall Streetului şi lumii de afaceri. Un novice în politică, el a adunat peste cinci milioane de dolari pentru campania sa, potrivit cotidianului The New York Times (NYT).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.