Anglia urmează să pună capăt restricţiilor foarte stricte impuse sosirii din 11 ţări africane, inclusiv din Africa de Sud şi Nigeria, în lupta împotriva răspândirii variantei omicron a SARS-CoV-2, a anunţat marţi ministrul britanic al Sănătăţii Sajid Javid, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Călătorii din aceste 11 ţări se aflau pe ”lista roşie” britanică şi numai rezidenţii britanici sau persoane de naţionalitate britanică sau irlandeză puteau intra în regat.

Ei erau obligaţi să stea în carantină timp de 11 nopţi, la un hotel, pe propria cheltuială - 2.285 de lire sterline (aproape 2.700 de euro) de persoană.

Începând de miercuri, de la ora locală 4.00 (6.00, ora României), aceste 11 ţări urmează să fie scoase de pe ”lista roşie”, a anunţat în Parlament ministrul sănătăţii Sajid Javid.

Sajid Javid a precizat că această măsură este ”acum mai puţin eficientă în vederea încetinirii incursiunii omicron din străinătate”, pentru că varianta circulă deja foarte larg pe teritoriul britanic şi este pe cale să devină dominantă.

Ministrul britanic al Transporturilor Grant Shapps a precizat, într-un mesaj postat pe Twitter, că toate celelalte măsuri de depistare rămân în vigoare, inclusiv obligaţia ca cei vaccinaţi complet să se testeze înainte de a intra în Anglia şi la două zile după sosire şi de a rămâne izolaţi în aşteptarea rezultatului testului.

Directorul general al organizaţiei Airlines UK, Tim Alderslade, consideră că acest anunţ ”este întru totul logic, dar nu merge suficient de departe”.

”Testele (anticovid) sunt cele care descurajează să se călătorească şi nu lsta roşie (care este) relativ limitată”, a subliniat el.

În vederea unei limitări a răspândirii varantei omicron, Regatul Unit - una dintre cele mai afectate ţări din Europa de pandemia covid-19, care înregistrează aproape 146.500 de morţi -, Boris Johnson a anunţat noi restricţii, aspra cărora deputaţii urmau să se pronunţe prin vot marţi seara.

Între aceste măsuri se află purtarea măştii de protecţie în interior, depistări zilnice ale cazurilor de contact sau prezentarea obligatorie a unui certificat sanitar la intrarea în cluburi de noapte sau la evenimente mari.

Campania vaccinării cu un ”booster” anticovid a accelerat puternic, cu obiectivul vaccinării cu o a treia doză de vaccin împotriva covid-19 a tuturor adulţilor până la sfârşitul lui decembrie, cu o lună mai devreme decât se preconiza iniţial.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.