Cancelarul german Angela Merkel îndeamnă la ”o încetare imediată a focului” în Nagrono Karabah, o enclavă separatistă în care se înfruntă, de duminică, în confruntări armate feroce Azerbaidjanul şi separatişti armeni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cancelarul a subliniat că o încetare imediată a focului şi o întoarcere la masa negocierilor sunt urgente”, în convorbiri telefonice separate cu liderii Azerbaidjanului şi Armeniei, a anunţat marţi într-un comunicat Cancelaria germană.

”Ţările vecine ar trebui să contribuie la o soluţie paşnică”, subliniază cancelarul german, care dă asigurări că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Grupul de la Minsk, o orgaizaţie înfiinţată în 1992 cu scopul de a căuta o soluţie la conflict în regiune, sunt ”forumurile adecvate” să liniştească conflictul.

Forţele din enclava separatistă, susţinute politic, militar şi economic de Armenia, şi forţele Azerbaidjanului se înfruntă de duminică în cele mai sângeroase confruntări armate din 2016.

Bilanţul oficial al acestor confruntări armate a crescut la cel puţin 95 de morţi, însă bilanţul real ar putea fi mult mai mare.

Azerbaidjanul, o ţară turcofonă cu populaţie majoritar şiită, vrea să reia controlul asupra Nagorno Karabah, o provincie azeră muntoasă cu populaţie majoritar armeană şi creştină, a cărei secesiune în 1991 nu a fost recunoscută de către comunitatea internaţională.

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă, cu uşile închise, marţi, la ora 21.00 GMT (miercuri, 0.00, ora României), pentru a discuta situaţia din enclavă, au anunţat diplomaţi citaţi de AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.