Judecătorul Tarek Bitar, însărcinat cu ancheta exploziei în portul Beirut, în 2020, şi-a reluat luni activitatea - după o suspendare de 13 luni din cauza unor presiuni politice -, declară un oficial judiciar AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Magistratul a decis să inculpe opt persoane - inclusiv doi oficiali de rang înalt în domeniul securităţii, şi anume directorul Securităţii Generale Abbas Ibrahim şi şeful Siguranţei de Stat, Tony Saliba, precizează această sursă.

El a ordonat să fie eliberate cinci persoane - inclusiv doi conducători ai portului -, arestate după enorma explozie, la 4 august 2020, soldată cu peste 200 de morţi şi 6.500 de răniţi, care a devastat cartiere întregi în capitala libaneză.

Ancheta judecătorului Tarek Bitar a fost blocată în decembrie 2021 printr-o serie de proceduri judiciare lansate împotriva acestuia de către lideri politici şi printr-o campanie dirijată de către mişcarea şiită armată Hazbollah, forţa dominantă în Liban, care-l acuză pe magistrat de părtinire.

Explozia - care a avut loc într-un depozit în care se aflau sute de tone de nitrat de amoniu stocate fără măsuri de precauţie - a fost imputată de o mare parte a populaţiei corupţiei şi neglijenţei clasei conducătoare libaneze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.